ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'nin güney batısındaki dağ köylerinde yaşayan Yörükler, geçmişi asırlar öncesine dayanan milli kıyafetlerini gündelik yaşamlarında dahi terk etmeyerek günümüze kadar taşımayı başardı.
Ayvacık İlçesi'ne bağlı Yukarıköy, Çamkabalak ile Taşkaya dağ köylerinde oturan yörükler, farklı ve ilginç yaşam tarzlarıyla dikkat çekmeye sürdürüyor. Yörükler, 15 yıl önce göçebe yaşamdan yerleşik düzene geçmelerine rağmen örf, adet ve milli kıyafetlerinden vazgeçmiyor. Kırmızı, mavi ve yeşil renklerin ağırlıkta olduğu kıyafetleri tercih eden yörekler, başlarına ve alınlarına çetgi bağlıyor. Yörükleri bellerine bağladıkları ön gergi, altlarına giydikleri şalvarla görenler geçmişe dönüyor. Kıyafet konusundaki hassasiyetleri örf ve adetlerine de yansıyan Yörükler'in kızlarını dışarıya vermediği belirtildi. Aynı köyün delikanlılarıyla evlendirerek örf ve adetleri devam ettiriyor. Düğün ve bayramlarda gizlencelerini (Özel günlerde giyilmek ya da kullanılmak üzere saklanan eşya) özenle sakladıkları yerden çıkarıp giyiyor. Kendi aralarındaki bayramlaşmanın ardından diğer Yörük köylerinde bayramlaşma yapılarak ör ve adet sürdürülüyor. 15 yıl öncesine kadar küçükbaş hayvancılık yaptıkları için yılın 8 ayını Kazdağları bölgesinde geçiren, 4 ayda ise köylerine dönerek taş evlerinde kalan Yörükler, yerleşik düzene geçmekle birlikte tarıma da yöneldi. Çoğu çobanlığı terk eden Yörükler, yevmiyeli tarım işçisi oldu.
Yukarıköy'de yaşayan 70 yaşındaki Ünzile Şen, göçebe hayattan yerleşik düzene geçmeye hala alışamadıklarını ve taş evlerde yaşamakta zorluk çektiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI