Seyfettin ARAS/İNEGÖL (Bursa), () - BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde yol kenarındaki otları yiyen 50 büyükbaş hayvan zehirlendi. Yapılan incelemede bir tarla sahibinin ilaçlama esnasında yoldaki otları da ilaçladığı, hayvanların bunları yiyince zehirlendikleri tespit edildi. Veteriner Hekim Ahmet Cebeci  "Zehirlenme neticesi 10 büyükbaş hayvanın telef olduğunu durumları kritik olan diğer ineklerin ise duruma göre kesileceğini" söyledi.
Erzurum’dan 170 bin liraya aldığı 50 büyükbaş hayvanı İnegöl ilçesi Alanyurt Cumhuriyet Mahallesi’ndeki ahıra getirmek için kamyondan indiren 45 yaşındaki Kemal Duman hayvanları bir süre yol kenarında otlattıktan sonra ahıra kapattı. Akşam saatlerinde hayvanlarını kontrol etmek için ahıra gelen Kemal Duman, hayvanların yerlerde yattığını görünce durumu Veteriner Hekim Ahmet Cebeci’ye bildirdi. Veteriner Cebeci,  hayvanların zehirlendiklerini belirledi.  İneklere zehirlenmeye karşı serum  verilmesine rağmen 10 büyükbaş hayvan telef oldu.  Diğer hayvanların durumlarının kritik olduğu belirlendi. Veteriner Hekim Ahmet Cebeci, "Hayvanlarda zehirlenme belirtileri var. Kesin teşhis, yapılacak olan testler sonucunda çıkacak" dedi.
Hayvanların sahibi Kemal Duman, şöyle konuştu:
"Hayvanları kamyondan indirdikten sonra bir süre yol kenarında otlattım sonra ahıra kapattım. Yaptığım araştırmada hayvanların otladığı yerde bulunan tarla sahibi ekinlerini ilaçlarken yoldaki otları da ilaçlamış, zararım şu an için 35 bin lira diğer hayvanların durumu ne olacak bilmiyorum."
"ZEHİRLİ MADDE KANA ETE GEÇTİYSE TÜKETİME VERİLMEZ"
U.Ü. Veteriner Fakültesi Besi Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Çıbık, bu tip vakalarda kesilen hayvanlardaki zehirlenme tipinin türüne bakılması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Çıbık, "Zehirin mahiyeti bilinirse, ona göre analiz yapılır. Sebep olan maddenin özelliğine göre kana, ete geçebilecek zehir durumu söz konusu ise, tüketime verilmez. Kana geçmediyse tüketilebilir" dedi.

SA(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)