Harun GÖKÇEOĞU/YOZGAT, () - YOZGAT Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, İtfaiye Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanıp kentsel dönüşüm bölgesi eski sanayi sitesindeki yıkık binalar arasında gerçekleştirilen deprem tatbikatı, gerçeğini aratmayan görüntülere sahne oldu.
Senaryo gereği 6.2 büyüklüğünde depremin meydana gelmesinin ardından yıkılan binaların enkazlarındaki yaralılarla binalarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarılıp çıkan yangın söndürüldü. Bu sırada tatbikatın yapıldığı bölgenin yakınında çıkan küçük çaplı ot yangınına ise itfaiye ekibi müdahale etti. Kısa aralıklarla devam eden artçı depremde birçok konut, işyeri ve resmi kurum binasının yıkıldığı, enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğu, bazı mahallelerde elektriklerin kesik olduğu, ilkyardım ve tedavi hizmetlerinin aksadığı, vatandaşların panik içerisinde olduğu belirtilerek, ekipler müdahale etmeye çalışırken çığırtkanların görevlileri engellemeye çalışmaları dikkat çekti.
Tatbikat sonrasında değerlendirmelerde bulunan Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Yozgat'ın deprem kuşağında bulunmamasına karşın Türkiye'de bir deprem gerçeğinin bulunduğunu hatırlatarak, buna herkesin hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Tatbikatta görev alanların ilk etapta konuyu bir oyun gibi görmelerine karşın, daha sonraki senaryo uygulamasında rollerine kendilerini adapta edip, olayı yaşadıklarını kaydeden Vali Yazıcı, "Gerçeğe yakın bir şekilde başarılı bir tatbikat icra edildi. Arkadaşlarımızın bu özverili çalışmalarından dolayı kendilerini kutluyorum. İnşallah böyle afetlerle karşılaşmayız. Karşılaştığımız taktirde ise hazırlıklı olduğumuzu bugünkü tatbikatta arkadaşlar bize gösterdiler" dedi.

FOTOĞRAFLI