YENİDEN

---------

Yüksel KOÇ/ İSTANBUL,() ADLİ vakalarda taraflar artık "uzlaştırmacı"dan faydalanarak hakim kararına gerek kalmadan aralarında anlaşıyor. Bunun ilginç bir örneği de İstanbul'da yaşandı.
Bir ganyan bayiinde çalışan Ercüment Akkoyun ile bir şirkette güvenlik görevlisi olan Erdal Karagöz kavga etti. Karagöz, Akkoyun'u hastanelik edene kadar dövdü. Eylül 2013 tarihinde meydana gelen olay sonrası soluğu savcılıkta alan Ercüment Akkoyun'un şikayeti üzerine Erdal Karagöz hakkında soruşturma başlatıldı. Erdal Karagöz hakkında “Kasten yaralama" suçundan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yavaş, her iki tarafa da uzlaşma teklifinde bulundu.

SAVCI 'UZLAŞIN' DEDİ
Savcı Yavaş, iki tarafın da uzlaşmaya sıcak bakması üzerine dosyayı, adliyede "uzlaştırmacı" olarak görevlendirilen Eyüp Ensar Ceylan'a göndererek, iki tarafla görüşüp uzlaşmayı sağlamasını ve uygulanacak cezayı belirlemesini istedi.
Dosyayı 20 Şubat 2014 tarihinde alan uzlaştırıcı Ceylan, 4 gün sonra her iki tarafla telefonla irtibata geçti. İki taraf da yan yana gelmek istemediklerini ancak uzlaşmak istedikleri beyanında bulundular.

UZLAŞTIRMACININ ŞAŞIRTAN UZLAŞTIRMA TEKLİFİ
Uzlaştırmacı Eyüp Ensar Ceylan, şüpheli Erdal Karagöz'e daha önce uzlaşma sonucu adliye gibi kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetli görev teklifi yerine, farklı bir teklif sundu.

200 TL'LİK LAHMACUN ISMARLADI DAVADAN KURTULDU
Uzlaştırmacı Ceylan, Erdal Karagöz'ün şikayetçi Ercüment Akkoyun adına 30 kimsesiz çocuğun bakıldığı Eyüp Çocuk Yuvası'nda barınan 30 çocuğa bir öğün yemek ısmarlamasını önerdi. Her iki tarafın teklifi kabul etmesi üzerine şüpheli Karagöz, müşteki Akkoyun adına 30 çocuğa 200 TL'lik lahmacun ve ayran ısmarlayarak hakkında açılacak davadan kurtuldu.

3 YILLA YARGILANACAKTI
Erdal Karagöz uzlaşmayı kabul etmeseydi hakkında “Kasten adam yaralama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecekti.

ERDAL KARAGÖZ: GÜZEL BİR UYGULAMA
Uzlaştırma kararını değerlendiren Erdal Karagöz, "Güzel bir yöntem. Dava için harcayacağım parayı çocuklara yemek yedirmek için harcadım. Yemeklerini de kendim götürdüm. Çocuklar buna çok sevindiler, haftaya yeniden onları ziyarete gideceğim" dedi.

UZLAŞTIRMACILARIN GÖREVİ
Yargının iş yükünü hafifletmek amacıyla, Batı'da uzun zamandır uygulanan sistem, Türkiye'de de yaygınlaştırılıyor. Bu sayede sadece İstanbul'da yılda en az 10 bin olayın mahkemeye gitmeden çözülmesi hedefleniyor. Savcılıklar tarafından görevlendirilen uzlaştırmacılar genellikle adliyeki memurlardan seçiliyor.

YK (MK) (FOTOĞRAF)