Bu yıl 17 Kasım 2013’te 35'incisi düzenlenecek kıtalar arası “İstanbul Maratonu”nun tanıtım toplantısı yapıldı. Tanıtım toplantısında maratonun startını veren Başkan Topbaş, “Avrasya Maratonu’nu 34 yıl önce başlatanlara ve bugüne kadar taşıyanlara çok teşekkür ediyorum. New York, Sydney Maratonları gibi artık İstanbul Maratonu da bir gündem oluşturacak” dedi.
Sarayburnu'nda bulunan Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vodafone Türkiye Türkiye İcra Kurulu Başkan Vekili Gökhan Öğüt ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ile çok sayıda davetli katıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un üzerinde barındırdığı değerlerle adeta bir çeyiz sandığı özelliği taşındığına vurgu yaparak, “Artık ülkelerden ziyade şehirlerin ön plana çıkmaya çalıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Bizler de İstanbul’u bu yarışta en önde tutmak istiyoruz. İstanbul dünyada eşi benzerine az rastlanır coğrafi konuma sahip bir şehir. İşte bizler de bu özelliğini ön plana çıkaracak çalışmalara hız verdik” diye konuştu.
Başkan Topbaş, Avrasya Maratonu’nun geçen yıl “Vodefone Avrasya Maratonu” adıyla koşulduğunu hatırlatarak bu yıl maratonun isminde değişikliğe gittiklerini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti:
“Maratondan bahsedildiğinde devamlı İstanbul akla gelsin diye bu yıl 35'incisini tertiplediğimiz maratonun ismini Vodafone İstanbul Maratonu olarak değiştirdik. New York, Sydney Maratonları gibi artık İstanbul Maratonu da bir gündem tutacak. Binlerce medya mensubu, spor yazarı ve dünya genelinde birçok insan yakından takip edecek. Bu heyecan verici bir değişiklik. Avrasya Maratonu’nu 34 yıl önce başlatanlara ve bugüne kadar taşıyanlara çok teşekkür ediyorum.”
35. Vodafone İstanbul Maratonu’nun dünyanın en saygın atletlerinin yanı sıra meraklılarının da geleceği bir etkinlik haline geleceğini ifade eden Başkan Topbaş, “Kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki organizasyonlar o kentin dünya ile olan bağlantısını geliştirmekte ve insanlar arasındaki dostluğu pekiştirmekte. Bu tür organizasyonlar aynı zamanda barışa da önemli katkı sunuyor” dedi.
İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne maraton koşularının olduğuna vurgu yapan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kendi kişisel hayatlarımız gibi sportif maratonlar da bir insanın neyi başarabileceğine dair güzel bir özet. Vodafone’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu işbirliğimizle Vodafone İstanbul Maratonu dünyanın en saygın en etkili ve katılmak isteyen atletlerin de heyecanla beklediği bir maraton olacaktır. Biz göreve geldiğimizde saygın ve seçkin maratoncuların katılması için fedakârlıklar yaptık. Burada hem kendi Türk atletlerimizi de teşvik etmek için farklı bir ödül sistemi yaptık. İnanıyorum ki her geçen gün çok daha farklı olacak ve Türkiye’den de madalya alan sporcularımız olacaktır.
Bu tip organizasyonlar ayrıca kent ekonomisine de katkı sunuyor. İstanbul bir ülke özelliği gösteriyor, şehir değil. Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük bir kent özelliği gösteriyor. Yöneticiler olarak kurumsal taassupları bir kenara bırakıp bu kenti dünyaya açık, barışçıl bir kent olarak yerini almasını istiyoruz. 8500 yıllık tarihi geçmişi var. Birçok medeniyet burada iz bırakmış, böyle bir kent çok daha iyi yerlerde olmayı hak ediyor.”
Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Vekili Gökhan Öğüt’te amaçlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB Spor AŞ ile birlikte İstanbul Maratonu’nu dünyanın en büyük maratonları arasına sokabilmek olduğunu söyledi. Yurt içinde ve yurt dışında tanıtımlar yaptıklarını ifade eden Öğüt, "Örneğin New York Maratonunu 2 milyonun üzerinde izleyici takip etti ve yapılan hesaplara göre şehir ekonomisine 340 milyon dolar katkı sağladı. Hedefimiz, organizasyonumuzu bu majör maratonlar arasına sokabilmek. İlk olarak katılımı artırmayı, ikinci olarak da İstanbulluların desteğini yükseltmeyi istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Yurt içinde ve yurt dışında tanıtımlar yaptık" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve katılımcı bazı isimler göğüs numaralarını aldı. Göğüs numarasını katılımcılara danışarak seçen Başkan Topbaş, 34 göğüs numarasında karar kıldı. Gökhan Öğüt 542 göğüs numarasını, Alpaslan Baki Ertekin’de 52 göğüs numarasını aldı.