YENİDEN

---------------

Özgür ALTUNCU - Ünsal ÇAKİN/İSTANBUL, ()  CUMHURBAŞKANI  Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, " (Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na sözleri) Seçim sathı mailine girdiğimiz günden itibaren ne laiklik, ne ahlak, ne adalet, ne eşitlik, ne hakkaniyet, hiçbir şeye saygı yok. Hiçbir şeye saygı yok. En basit konuşma adabına saygı yok. Dine saygı nerde kaldı?" dedi.

İhsanoğlu, "Türkiye ilk defa seçim yapmıyor. Nihayetinde seçimdir. 70 senedir seçimler yapılıyor. Böyle laflar, lakaplar, saksı, monşer. Ben buyum, sen şusun. Böyle şeyler görmedi Türk milleti. Türk milleti şaşkınlık içinde" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul'da çeşitli Alevi örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm Alevi örgütlerinin birer temsilciyle katıldığı belirtilen toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti.
Beşiktaş'taki bir otelde gerçekleştirilen ve yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından İhsanoğlu kısa bir açıklama yaptı.

Kendisi için çok samimi ve faydalı bir toplantı yaptıklarını söyleyen İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Kendileriyle birçok hususta mutabık olduğumu gördüm. Bu toplumun içerisinde Alevi kardeşlerimizin haklarının, nasıl karşılanacağı hususunda tam bir fikir sahibi oldum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın inanç hakkını ve hürriyetlerini tüm insan ve hak hürriyetlerine saygı göstermesi gerektiğini inanıyorum. İkinci olarak Cumhurbaşkanının temsil ettiği bütün vatandaşlarının, 76 milyon insanın din , inanç, milliyet, dil, cinsiyet temelinde herhangi bir ayrıma tabi tutmamasını ve bu farkı gözetmemesi, herkesi vatandaş olarak kabul etmesi inancındayım. Türkiye Cumhuriyeti, laiklik prensibinin titizlikle, sadakatle uygulanması gerektiğini ve bu anlayış içerisinde bu prensibin her kesime karşı eşit şekilde uygulanması gereğine inanıyor. Cumhurbaşkanı modern demokrasinin, çoğulcu demokrasinin gereğini yapması, bunun korunmasını ve bunun uygulanmasını için titizlikle içtiği anda göre, yeminine göre sadık olarak takip etmesi, bütün vatandaşlar için takip etmesinin gereğine inanıyorum."

TÜRK MİLLETİNİN BİRLİĞİ BUNA BAĞLI
Dile getirdiği dört prensibin uygulanması halinde Türk Milletinin birliğinin bütünlüğünün korunabileceğini söyleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, "Aksi taktirde Türkiye'nin cepheleştirerek, kutuplaştırarak, zıtlaştırılarak , ötekileştirerek çok vahim bir noktaya sürüklenmek istendiğini, içte ve dıştaki menfi güçlerin, karanlık güçlerin emellerinin Türkiye'yi kötü bir noktaya sürüklemek istediğini, Türkiye'nin bu kötü yola girmemesi konusunda çok hassas olduklarını ve tek vücut olduklarını görmekten dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

NE LAİKLİK NE AHLAK KALDI.
Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine vurgu yapması üzerine sorulan soruya cevap veren İhsanoğlu, "Benim şahsi kanaatim, seçim sathı mailine girdiğimiz günden itibaren ne laiklik, ne ahlak, ne adalet, ne eşitlik, ne hakkaniyet, hiç birşeye saygı yok. Hiçbir şeye saygı yok. En basit konuşma adabına saygı yok. Dine saygı nerde kaldı" diye cevap verdi.

BÖYLE HAKARETLERİ TÜRK MİLLETİ GÖRMEDİ
Bir kaç kez hucurat suresini hatırlattığını söyleyen İhsanoğlu, "Ben kaç defa hucurat suresi okudum. Alay etmeyiniz birbirinizle, birbirinize hakaret etmeyiniz, yalan söylemeyiniz, bizim referansımız buysa bu referanslara hiç kimse dikkat etmiyor. Türkiye tarihinde böyle söylem görmedi. Türkiye ilk defa seçim yapmıyor. Nihayetinde seçimdir. 70 senedir seçimler yapılıyor. Böyle laflar, lakaplar, saksı, monşer. Ben buyum, sen şusun. Böyle şeyler görmedi Türk milleti. Türk milleti şaşkınlık içinde..." diye konuştu.

TEOLOJİK KONULARA GİRMEYELİM
Alevilik ve alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'yla yaşadığı sorunlara ilişkin sorulara yanıt vermeyen İhsanoğlu,"Bu ortamda seçim kampanyası içinde teolojik şeylere girmeyelim. Alevi kardeşlerimizin dini otoritelerine sorarsanız cevabınızı alırsınız " diyerek toplantının yapıldığı otelden ayrıldı.

ALEVİLER DEMOKRASİ IŞIĞI GÖRDÜKLERİ YERE KOŞARLAR
Toplantıya katılan Alevi örgüt temsilcileri adına konuşan Karacaağaç Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hüsniye Takmaz ise, "Aleviler demokrasi ışığını nerede görürlerse görsünler, mutlaka o ışığa doğru koşarlar. Hiç bir yurttaşımızdan farklı olmak gibi bir derdimiz olmadığını, sadece Türkiye'de eşit yurttaş olarak yaşamak isteğimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik" dedi.

YÜREKTEN DESTEK VERİYORUZ...
Takmaz, farklı sorunlarına rağmen en önemli sorunlarının demokrasi sorunu olduğunu belirterek, "Demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla işleyeceği zaman, ülkedeki sorunların giderileceğine yürekten inanıyoruz. Kendisine yürekten destek verdiğimizi belirtiyoruz" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)