Özgür ARSLAN / İstanbul, () - EMİNÖNÜ Yeni Cami'nin arkasında yer alan ve çay bahçeleri bulunan alan, meydan haline getirildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte açılışı yapılan alan, 5 bin 400 metrekare genişliğe sahip. Mustafa Demir, bu alanda bulunan çay bahçeleri ile ilgili olarak çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, “Özellikle Anadolu'dan gelen turistler ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı. Yeni Cami'nin 400 yıllık problemi vardı. Özellikle hanımların abdest alabilecekleri, insanların ihtiyaçlarını giderebilecekleri yer yoktu“ dedi.

Açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, İstanbul'un geçmişte bu kadar güzel olmadığını iddia etti. Topbaş, “İstanbul bu kadar güzel değil geçmişte. Evet, güzel eserleri var, ama yaşam alanlarında sıkıntılar var. Biz, şehirler medeniyettir, güzelliktir diyerek, her alanda yatırımlarımızı geliştirdik. İşte buradaki de, her şey düşünülerek yapılmış önemli bir çalışma. Ölçek olarak çok büyük görünmese de, bölgede o kadar önemli bir nefes alma alanı haline geldi ki, gerçekten yapılan iş düşünülenin çok ötesinde" dedi.

Topbaş, meydan ile ilgili projenin 1 yıl Koruma Kurulu'nda beklemesini de eleştirdi. Topbaş, “Eğer bu yapılabilecek idiyse, niçin 1 yılı aşkın zaman geçiyor? Kamu yararı olan konularda çok acil karar alınması gerekiyor" diye konuştu.

SİRKECİ'DEKİ BENZİN İSTASYONU KALDIRILACAK

Topbaş, tarihi yarımadadaki diğer projelerle ilgili olarak da bilgi verdi. Sarayburnu'ndan Eminönü Meydanı'na kadar trafiği yeraltına almak istediklerini anlatan Başkan Topbaş, “Yine bizim öteden beri düşündüğümüz, Sirkeci'den itibaren Eminönü Meydanı'na kadar bir düzenleme çalışmamız var. Esasında arzu ettiğimiz, Sarayburnu'ndan itibaren trafiği yeraltına almak. İnsanların yürüyerek sahile inebilmelerini sağlamak. Çok kolay olmuyor tabii. Sirkeci'deki benzin istasyonunu kaldırıyoruz. Anlaştık ve bitti. Şimdi taşınma sırası geldi inşallah. Daha sonra yapacağımız bir projenin öncüsü olarak, ihale aşamasına getirdiğimiz bu meydanları yeniden düzenleme çalışmamız var. Halkımızın Eminönü Meydan'a geldiği zaman, bir an önce kaçmak değil, 'Buranın tadını nasıl çıkartırız?' diye bir fırsatı bulması gerekiyor" dedi.

ÖA (CO)