DİYARBAKIR'daki siyasi parti temsilcileri ve Kürt sorununun çözümü için çalışma yapan bazı dernekler, TBMM'nin yeni anayasa çalışmalarının durduğunu öne sürerek ortak açıklama yaptı. Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçı, "Anlaşılan yeni anayasa çalışmaları ertelenmek isteniyor. Kürtlerin bu duruma tahammülleri yoktur. Tüm siyasi aktörler seçim meydanlarında verdikleri sözleri tutmalıdır" dedi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen ve aralarında BDP, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Devrimci Demokrat Kürt Derneği'nin de (DDKD) bulunduğu 9 siyasi oluşum yeni anayasa çalışmalarının durmasını eleştirdi. Kürt siyasi oluşum ve partileri adına açıklama yapan DDKD Genel Başkanı İmam Taşçı, Kürt kimliğinin tanınmasını, 'Kürt' ve 'Kürdistan' ismiyle örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, Kürtçe'nin resmi dil, ana dilde eğitim hakkının kabul edilmesini, Kürtler'in statü istemlerinin anayasal güvenceye alınmasını istedi.
Kürtler'in halk olmaktan kaynaklı tüm hak ve statülerini tanıyan, güvence altına alan yeni bir anayasa istediklerini belirten Taşçı, şunları söyledi:
"Kürt halkını oyaladıklarını düşünenler yanılacaktır. Kürt siyasi yapıları olarak yeni bir anayasanın yapımı için zaman ve koşulların uygun olduğunu düşünüyoruz. Özellikle sayın Abdullah Öcalan'ın hükümetle başlattığı 'çözüm ve diyalog süreci' bu konuda ciddi bir atmosfer ve zemin yaratmıştır. Bu atmosfer ve zemin doğru değerlendirilmelidir. Kürtlerin statüsü ve kimliğini tanıyan yeni anayasa, çözüm sürecinin ilerlemesinde ciddi argümanlarından biri olacaktır. Tüm sivil toplum örgütlerine ve halkımıza çağrımızdır: Sizlerden yeni bir anayasa yapıyoruz diye görüş ve öneriler alan, daha sonra gereğini yapmayan, sizleri oyalayan, fikir ve önerilerinizi yok sayan kişi ve kurumlara karşı sesinizi yükseltin. Kürt halkını yok sayan anayasa ile artık yaşamak istemediğinizi haykırın. Biz Kürtler olarak diyoruz ki; halkımızın hukuki ve siyasi statüsünü tanıyan yeni bir anayasa mutlaka olmalıdır. Şayet Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugünkü çalışma yöntemi ile sonuç alamıyorsa, başka formüller üreterek sonuca ulaşmalıdır. Bu çalışma seçim hesaplarına kurban edilmemelidir."