TÜRK denizcilik tarihi araştırmacılarından gazeteci, yazar Osman Öndeş, 1941 yılında Mersin'den denize açıldıktan 5 saat sonra batırılan ve 147 kişinin şehit olduğu Refah Şilebi'ni, İtalyan su altı komandolarının batırdığını iddia etti.
Mersin Deniz Ticaret Odası'nda 1941 yılında batırılan Refah Şilebi'ni anlattığı 'Refah Faciası' adlı kitabını tanıtan Osman Öndeş, yaptığı araştırma ve kitap hakkında bilgi verdi. Öndeş, Refah Şilebi'nin 23 Haziran 1941 yılında Mersin Limanı'ndan hareket edip 40 mil yol aldıktan sonra batırıldığını ve 147 kişinin şehit olduğunu hatırlattı. Öndeş, "Babam 2'nci Dünya Savaşı sırasında İskenderun'da Deniz Kuvvetleri'nde makine zabıtı idi. Ondan dolayı da Mersin'e sık sık gelip gitme imkanımız oluyordu o dönemde. Haliyle o dönemde her konsolosluğun bünyesinde istihbarat çalışmaları vardı. Savaş şartları içinde gayet doğaldı. Mersin'de de İtalyan ajan sonradan tespit edildi. Bu su altı komandosu Vici Ferraro hem Mersin, hem de İskenderun'da krom yükleyen gemilerin dümen ve pervane kısımlarının arasına mayınlar yerleştiriyordu ve bu mayınlar pervanenin hareketi ile çalışıyordu. Ve 5 saat sonra batıyordu. Refah Şilebi de Mersin'den hareket etikten 5 saat sonra battı. Refahı hiç koruma önlemi almaksızın denize açılmasına izin verdiler. Ve göz göre göre bu faciayı meydana getirdi" diye konuştu.
Bu iddiasını taradığı arşivlere dayandıran Osman Öndeş şöyle devam etti:
"Benim 2'nci dünya savaşı arşivine bakarak yaptığım araştırmalarda, Refah faciası olmadan önce bölgede olan denizaltılarının tamamının batırıldığı anlaşılıyor. Bu da demek oluyor ki, Refah Şilebi denizaltı tarafından batırılmadı. O dönemde hem İskenderun'da hem de Mersin'de İtalyanlara ait su altı komandolar vardı. Ve bunlar bölgede demirleyen ticari gemilere rahatlıkla dibek mayınlarını yerleştirerek batırdılar. Ünye Belediye Başkanı Japonya'ya Ertuğrul şehitlerini anmaya giderken, orada 3 tane Ünyeli şehidin adlarının anıta yazılı olduğunu görünce sırf 2 tane Japon turist gelir diye Ünye'ye anıtlarını yaptı. Mersin'de 1941 yılında Refah faciasında 147 vatan evladı şehit verildi. Fakat Mersin'de bugüne kadar yerel yöneticiler şehitler olan borcunu yerine getiremedi. Bu da onların ayıbı."
Mersin'de denizciler için Atatürk Parkı içerisinde 1972 yılında Refah Şehitleri anıtı inşa edilmişti.
REFAH ŞİLEBİ FACİASI
Osman Öndeş'in 147 kişinin şehit olduğu olayda şehit olanlar hakkında farklı kaynaklarla farklı rakımlar ifade ediliyor. Bazı kaynaklarda 168 kişinin şehit olduğu ifade edilirken TBMM kayıtlarına göre ise faciada 136 kişi hayatını kaybetti. Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes'in TBMM'ye verdiği Refah vapurunda ölen askeri şahısların şehit, dul ve yetimlerinin de şehit, dul ve yetimi sayılması hakkında kanun tasarısının gerekçe bölümünde faciayla ilgili şöyle denildi:
"İngiltere'de Türkiye'ye teslim edilecek olan denizaltı gemisini getirmeye memur edilen 16 subay, 48 erbaş, 63 er ve tahsile gönderilen 16 havacı okurunu alan ve 25 gemicisi de bulunan Refah şilebi, 23.6.1941 günü saat 17.30'da Mersin Limanı'ndan hareket etmiş ve takriben Mersin'den 42 - 45 mil ayrıldıktan sonra gece saat 23'te büyük bir infilâkı müteakip hasara uğrayan gemi bu vaziyette deniz üstünde 4 saat kaldıktan sonra batmıştır. Bu kazaya uğrayan gemi yolcularından maalesef 136'sini kurtarmak mümkün olamamıştır."

FOTOĞRAFLI