ZONGULDAK'ta bulunduktan sonra Bursa'ya getirilerek Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan 10 günlük yavru ayının sağlığı iyiye gidiyor. Akciğerindeki sorunu çözmek için uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren yavru ayı kilo almaya başladı. Yavru ayının tedavisini üstlenen Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, "İyileşme belirtilerini görüyoruz. Kilo almaya başladı. İlk geldiğinde bin 96 gramdı, şimdi bin 350 gram oldu. Bu da sevindirici" dedi.
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde 3 günlükken donmak üzere bulunan yavru ayı, koruma altına alındıktan sonra Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde görevli iki veteriner tarafından Bursa'ya getirildi. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne teslim edilen ve yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren yavru ayının sağlığı iyiye gidiyor. Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıklar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan yavru ayıda iyileşme belirtileri gördüklerini söyleyerek, "Akciğerlerindeki sorunu çözmek için uyguladığımız tedaviye yanıt veriyor. Kilo almaya başladı. İlk geldiğinde bin 96 gramdı. Şimdi bin 350 gram oldu. Bu da sevindirici. Yakın zamanda iyileşmesini bekliyoruz. Oda sıcaklığını ilk iki hafta boyunca 29 ile 30 derece arasında tutuyoruz. Daha sonra düşüreceğiz. Şu an günde 12 defa, 2 saate bir besleniyor. Sağlık durumuna göre 3 hafta sonra 7'ye indireceğiz" diye konuştu.
'ANNESİNİN YERİNİ KİMSE TUTAMAZ'
Yavru ayının annesinin yerini hiç kimsenin tutamayacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Cihan, "Annesinin sütünü arama reaksiyonları bulunuyor. Süte ulaşmaya çalışıyor. Annesini çağıran sesler çıkartıyor. Anne sütünden aldığı besinlerin aynısı sağlamaya çalışıyoruz. Anne ayının sütünde yüksek oranda protein ve yağ bulunuyor. Bunları karşılamak için yüksek oranda süt yağı, yumurta sarısı, bal kullanıyoruz. Bazen çok az miktarda tuz eklenmesi gerekebiliyor" dedi.
'TAM GELİŞİMİ İÇİN BİR AY GEREKLİ'
Yavru ayının hala yoğun bakımda tutulduğunu ve 2 hafta daha bu şekilde kontrol altında olacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cihan, "Tam gelişimini sağlamak için bir ay boyunca yoğun bakımda tutabiliriz. Daha sonra tüm kontrolleri yapıldıktan sonra uygun durumdaysa Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Ayı Barınağı Birimi'ne nakledilecek" diye konuştu.