ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü, yaban hayatının korunması ve sürdürülebilir kullanımı amacı ile 2013 yılında Bursa, Bilecik ve Yalova’da 4 bin 402 avcıyı denetleyerek, 179 kişiye 101 bin 41 TL İdari Para Cezası uyguladı.
Yaban hayatının korunması ve sürdürülebilir olması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü, 2013 yılında da denetimlerini sürdürdü. Bölge Müdürlüğü Bursa, Bilecik ve Yalova’da 4 bin 402 avcının denetlenerek, 179 kişiye 101 bin 41 TL İdari Para Cezası uyguladığını açıkladı. Yazılı açıklamada 46 bin 400 TL maddi zararın da tahsilat işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde usulsüz avlanmada kullanılan 27 otomatik tüfek, 17 ses cihazı, 9 hoparlör, 9 akü ve 3 el feneri ele geçirildi. Yasa dışı avcılıkta kullanılırken yakalanan ve el konulan 157 muhtelif av tüfeklerinin satış ihalesi yapılarak 33 bin 40 TL gelir elde edildi.
95 YABANİ HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ
Yaban hayatı sürdürme açısından zor geçen kış şartlarını kolaylaştırmak amacıyla Müdürlük tarafından şu çalışmaların gerçekleştirildiği kaydedildi:
"Kırsal arazide 1 kilo 75 gram yemleme yapılarak, Uluabat Gölü kenarında 5 kameralı izleme sistemi kurularak kuş gözlemleri ve yasa dışı avcılığın izlenmesi amacı ile devreye alındı. Doğada zarar görmüş bulunan 95 yaban hayvanın tedavisi ve bakımları yapılarak, 26’sı doğaya geri kazandırıldı. Geri kalanının bakım ve rehabilitasyonu merkezlerimizde devam ediyor. Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Ayı Barınağında 76 ayının bakım ve tedavileri devam ediyor. Doğada nesli azalma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan yaban hayvanlarının sayılarının yeterli düzeye çıkması için 3 bin 750 kanatlı yaban hayvanı doğaya yerleştirildi."
BURSA’YA YENİ AVLAKLAR
Sürdürülebilir avcılık politikaları doğrultusunda da Bursa’da Osmangazi İlçesi Uludağ Devlet Avlağı'nın yanında Büyükorhan, Gemlik, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa ve Sorgun Devlet Avlakları ilan edilerek, 2014-1015 av yılında yürürlüğe sokulacak. 5199 Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında da 8 bin 207 sokak hayvanı kısırlaştırılıp, 2 bin 700 tanesi sahiplendirildi. 50 otomatik besleme odağı, 200 otomatik su odağı, 21 kedi evi, 35 kuş evi yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Müdürü Yahya Güngör, bölgenin biyolojik çeşitlilik bakımından Türkiye’nin en zengin coğrafi alanlarından biri olduğunu söyleyerek, "Yaban hayatına yönelik koruma, destekleme ve geliştirme faaliyetlerinin 2014 yılında da etkin bir şekilde sürdürülecek. Etkili olabilmesi için bu çalışmalara diğer ilgi guruplarının da destek vermesi gerekiyor" dedi.