İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - OSMANİYE'nin Toprakkale İlçesi'nde çöpte bulunan ve ilk tedavisi Osmaniye Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Veteriner Hekim Ali Laçinbala tarafından yapılan yaralı tayın iyileşmesi için fizik tedavi uygulanacak.
Veteriner Hekim Ali Laçinbala, ilk tedaviyi uyguladıktan sonra yaralı tayı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veterinerlik Fakültesi'ne götürdü. Burada Veteriner Hekim ve Araştırma Görevlisi Ziya Yurtal tarafından muayene edilen tayın röntgen filmi çekildi. Muayene sonunda yaralı taya, sol ön bacağında travmaya bağlı eklem tahribatı, ön ve arka ayaklarında enfeksiyon ve uzun süre açlıktan dolayı bünyede aşırı zayıflama teşhisi konuldu.
TEDAVİ OLMAZSA PLATİN TAKILACAK
Yaradan dolayı sol ön bacağını tam olarak açamadığı için aksayarak yürüyebilen taya ise destekli bandajla fizik tedavi uygulanacak. Bandajla kapalı durumdaki bacağın açılması amaçlanırken, tedaviye başlandığını belirten Ziya Yurtal, şunları söyledi:
"Hayvan ölüme terk edilmiş. Bize getirildiğinde hem çok zayıftı, iyi beslenememiş ve eklem yerlerindeki sıkıntılardan dolayı ayağa kalkamamış. Ön ve arka ayaklarındaki eklem yerlerinde eklem rahatsızlıkları vardı. Arka ayaktaki akut daha yeni şekillenmişti fakat ön ayaktaki çok yeni değildi ve eklemde harabiyet ve üremeler vardı. Onun haricinde kısmi olarak eklem hareketini yitirmiş durumda. Muhtemelen bu da eklemlerdeki dejenerasyondan kaynaklı. Arka bacaktaki ödem için tedavisine başlandı, ön bacaktaki açık yarası sargılanacak, ondan sonra farklı tedavi yöntemi uygulanacak. Kıkırdak yapısı bozulduğundan dolayı ayağın yeniden hareketliliğini kazanması çok kolay değil ama bu durum aşılmaya çalışılacak ve mümkün olduğunca hayvanın rahat ayağının üzerine basabilmesi için düz pozisyona getirilmeye çalışılacak. İlk önce bandaj olarak deneyeceğiz. Bu tedavi yöntemiyle sonuç alınamaması durumunda cerrahi operasyonla ön bacağa platin takılması gerekebilir."
HEDİYE EDİLECEK
MKÜ Veterinerlik Fakültesi'nde yaralı ve kapalı olan bacağa destekli bandaj bağlanan tayı, Osmaniye'nin Toprakkale İlçesi'ndeki Veteriner Hekim Ali Nuri Yiğit sahiplendi. Yiğit, ilçedeki besi çiftliğine getirdiği tayı tedavisinin tamamlanmasının ardından 3 yaşındaki kızı Ada Sonay'a hediye edeceğini, bunu duyan kızının da çok sevindiğini söyledi.

İE(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)