KONYA’nın Karapınar İlçesi yakınlarında yaralı halde bulunan ve yaklaşık 100 yıl önce Anadolu'da nesli tükendiği bilinen Yakalı Toy Kuşu’nun Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ndeki tedavisi tamamlandı. Fakülteye ait Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde hazırlanan steril alanda beslenmesi ve bakımı sürdürülen Yakalı Toy’un, doğadaki haraketlerini tespit etmek için ayak bileğine GPS takibini sağlayan halka biçiminde çip takılacağı ve doğaya bırakılacağı bildirildi. 
Konya'nın Karapınar İlçesi Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne ait tesislerin yakında bir vatandaş tarafından yaralı halde bulunan kuş, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirildi. Tedavi altına alınan kuşun yapılan incelemede yaklaşık 100 yıl önce Anadolu’da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912 yılında Kars'ta görülen 'Yakalı Toy Kuşu' olduğu belirlendi. Yaklaşık 25 gündür fakültede bakımı devam eden Yakalı Toy’un yaralı olan göğüs bölgesi tedavi edildi.
DOĞAYA BIRAKILACAK
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, tedavi sürecinin tamamlandığını ve Yakalı Toy’un artık kendi kendine uçabileceğini belirterek, "Göğüs bölgesindeki çarpmaya bağlı oluştuğunu tahmin ettiğimiz yaranın tedavisi bitti. Yakalı Toy’u fakültemizin çiftliğine naklettik" dedi. Kuşun bakımının bir veteriner hekim tarafından gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Dik, şunları söyledi: 
"Yabani bir kuş türü olduğu için kalabalık ve ses onu korkutuyor. Hatta korku ve stres bu hayvanları öldürebiliyor. Biz de bu hassasiyetle çiftlikte ayrı bir bölüm oluşturduk ve sessiz bir ortamda sürekli aynı kişi tarafından bakımını sağlıyoruz. Yakalı Toy, yüksek protein içerikli özel bir karışımla besleniyor. Tedavisi tamamlandı ve şu an için hiçbir sağlık sorunu olmadığını biliyoruz. Burada kendisi için ayrılan özel bölümde doğaya bırakılacağı günü bekliyor."
ÇİPLİ TAKİPLE TÜRKİYE’DEKİ YAŞAM ALANI TESPİT EDİLECEK
Yakalı Toy’un, yaban hayvanı olması nedeniyle doğaya bırakılıp bırakılmayacağı konusundaki kararı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verdiğini söyleyen Prof. Dr. Dik, şunları kaydetti:
"Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Yakalı Toy’un ayak bileğine takmamız için İçişleri Bakanlığı’nın izniyle halka biçiminde bir çip gönderilecek. Çipi burada Ege Üniversitesi’nden gelecek uzman arkadaşlarımızla birlikte takacağız. 8'inci Orman ve Su işleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından önümüzdeki günlerde Yakalı Toy doğaya salınacak. Çipteki GPS ile kuş doğaya salındıktan sonra her an takip edilerek, nereye gideceği gözlemlenebilecek. Bu sayede Yakalı Toy’un ülkemizde yaşam alanı olup olmadığı, yaşam biçimi ve bu türe ait yaşayan başka bir kuşun olup olmadığını öğrenmeye çalışacağız.".
YAKALI TOY KUŞU
Yakalı toy kuşları, ilginç kur davranışlarıyla bilinir. Kur davranışı sırasında göğüs ve baş kısımlarındaki tüyleri kabartırlar. Kanat açıklıkları 150 santimetre kadar olabilir. Erkekler dişilerden biraz daha büyük olur. Vücutları genel olarak soluk kum ya da devetüyü rengindedir. Bunun üzerinde koyu kahverengi benekler ve çizgiler bulunur. Karın bölgesi beyazımsıdır. Kanatlarının uç kısmında ve boyunlarında büyük siyah bölgeler vardır, ancak bu özellikleri uçarlarken daha iyi görülür. Küçük böcekler, karıncalar, tohumlar başlıca besinleridir. Bunların yanı sıra küçük kertenkeleleri de yiyebilirler. Çöl, yarı çöl, kurak alanlarda yaşamaya uyum sağlamışlardır. Yaşam alanlarında su az bulunduğu için su gereksinimlerini yiyeceklerinden karşılarlar.