AYDIN ile Muğla il sınırları içindeki, tarihteki adı 'Latmos' olan Beşparmak Dağları'nda sağ kanadı yaralı halde puhu kuşu bulundu. Kuşadası İlçesi'ne götürülen ve veteriner gözetiminde tedaviye alınan kuşun, tedavisinin ardından doğaya bırakılacağı belirtildi.
Beşparmak Dağları'nın kuzey yamacındaki Karacahayıt'ta sağ kanadından yaralı bir puhu kuşunu gören Hasan Hüseyin Ateş ile Coşkun Şanlı durumu, Kuşadası'ndaki Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi. Gece yırtıcılarından olan ve nadir görülen yaralı puhu kuşu, ilçeye getirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerin bilgisi dahilinde yaralı kuş, veteriner gözetimde tedaviye alındı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bölgede yapmış olduğumuz farkındalık çalışmaları ve yöre insanlarıyla kurmuş olduğumuz iletişim ağı sayesinde yaralı yaban hayvanları ve kuşlarla ilgili birçok ihbar alıyoruz. Bugün de Karacahayıt'tan bir yaralı puhu kuşu haberi aldık. Yaralı puhu kuşunu gönüllü veteriner üyemiz Nevzat Yıldızlı'ya götürdük. Yapılan muayenede sağ kanadında bir yara tespit edildi. Muhtemelen bir gece önce kuvvetli lodosun etkisiyle bir yere çarparak yaralandığını tahmin ediyoruz. Gerekli tedavisi yapılıyor. Gözetim altında tutularak iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanı olan Karacahayıt'a bırakılacak" dedi.
Puhu kuşunun bulunduğu bölgenin birçok nesli tükenmekte ve nadir görülen yabani hayvanı barındırdığını söyleyen Sürücü, kırsal alandaki bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Sürücü, "Beşparmak Dağları'nın bakir coğrafyası zengin biyolojik çeşitlilik barındırmakta, ak kuyruklu kartal, kaya kartalı, balık kartalı, yılan kartalı, şahin, atmaca ve puhu kuşu gibi önemli yırtıcı türler, Latmos'un benzersiz doğasında doğal dengenin önemli unsurları olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Bu bölgede yaşayan yöre insanlarının duyarlılığı çok önemlidir. Bu duyarlılık sayesinde önemli bir kuş türünün yaşamı kurtulmuştur. Yırtıcı kuşlarla ilgili bölgemizdeki araştırmalara devam etmekte ve korunmaları için kırsal alanlarda bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmekteyiz" diye konuştu.

LS(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)