YALOVA Çerkez Birliği, Büyük Çerkez Sürgünü’nün 150’nci yıldönümünde denize çelenk ve karanfil atarak ölenleri andı.
Yalova Uğur Mumcu Kültür Merkezi önündeki etkinliğe birlik üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Rusya'nın işgaline karşı direnen ve bu mücadele esnasında 1 milyondan fazla insanını kaybederek Osmanlı Devleti topraklarına sürgün edilen Çerkezler, soykırım ve sürgünü 150'nci yıldönümünü Yalova’da andı. Grup adına Çağatay Açıkel, 150’nci Yıl Bildirgesi’ni okudu. Çerkez Soykırım ve Sürgünün, insanlık tarihinin en acı ama en az bilinen trajedilerinden birisi olduğu vurgulanan bildirgede, şöyle denildi:
"Çerkez halkının tüm dünyada dağınık şekilde asimilasyona maruz kalması, Çarlık Rusyası'nın uyguladığı ‘etnik temizliğin’ sonucudur. Çerkezler, yaşadıkları tüm ülkelerin, özellikle, Rusya ve Türkiye’nin çağdaş ve güçlü ülke olması için her zaman önemli katkılarda bulunmuşlardır. Çerkez kimliği ve varlığına gösterilecek saygı, bu konudaki çabaların artarak devam etmesini sağlayacaktır. Çerkezler, aynı zamanda Rusya, Kafkasya, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaşayan akrabaları ile birlikte, bu ülkeler arasında bir barış köprüsüdür ve öyle de kalmak istemektedir. Çerkezler geçmişi unutmadan hem kendileri ve hem de diğer halklar için onurlu bir gelecek istemektedir."
Kafkas kökenli Çiftlikköy Belediye Başkanı Ak Parti’li Ali Murat Silpagar ve AK Parti Belediye Meclis üyesi Ahmet Özsümer de etkinliğe katıldı. İDO Kartal İskelesi’nden denize çelenk ve karanfil de atıldı. Denize çelengi Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ve Yalova Çerkez Birliği Başkanı Sabahattin Erbakış attı. Anma programı daha sonra Yalova Merkez Camii’nde soykırımda ölen Çerkezler ve Manisa’nın Soma ilçesinde maden kazasında hayatını kaybedenler için Mevlit okutuldu.

ÖÇ(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)