Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün
"Benim kentim" olarak nitelediği Yalova’da, çektirdiği fotoğraf örnek alınarak yaptırılan 'Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa Heykeli' törenle açıldı.
Atatürk'ün Yalova'ya gelişinin 85'inci yıldönümü Yalova Belediyesi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Atatürk'ün Yalova'ya ilk kez geldiği 19 Ağustos 1929'un yıldönümü dolayısıyla kutlamalar, Yalova Kent Müzesi’nde ‘Atatürk ve Yalova’ konulu fotoğraf sergisi açılışıyla başladı. Atatürk’ün Yalova’da geçirdiği dönemlerde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı.
Şiirlerin okunduğu sergi ardından protokol mensupları Yalova Belediyesi’nin Osmanlı Parkı içerisine yaptırdığı 'Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa' heykelinin açılışı yapıldı. Açılış törenine Atatürk’ün Yalova’da karşılaştığı ve himayesine aldığı ‘Sığırtmaç Mustafa’ olarak bilinen Mustafa Demir’in kızı Tacinur Demir de katıldı. Törene ayrıca heykelin yapımında katkıları olan hayırsever Macide Alp ile Atatürk’e benzerliğiyle bilinen Tiyatro Oyuncusu Göksal Kaya da geldi. Heykel, Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa heykeli o dönemde çekilen bir fotoğraf esas alınarak yaptırıldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, konuşmasında şöyle dedi:
"Buradaki yaşanmış olay Türk milletinin onurunu koruduğunu, paraya nasıl kendini teslim etmediğini, o maddi değerin karşılığını nasıl bir şekilde verdiğini gösteriyor. Sığırtmaç Mustafa dürüstlüğüyle, efendiliğiyle, Türklüğüyle Mustafa Kemal tarafından subay olarak yetiştiriliyor. 1960 yılında binbaşı rütbesiyle emekli oluyor ve 15 Ocak 1987’de Yalova’da vefat etti. Ben buradan bir kez daha kendisini rahmetle anıyorum. Tacinur ablama da çok teşekkür ediyorum."
"ATATÜRK, BABAMA ÇOK BÜYÜK DEĞER VERİYORDU"
'Sığırtmaç Mustafa' olarak bilinen Mustafa Demir’in kızı Tacinur Demir de, 27 yıl sonra babasının hatırlanmasından çok mutlu olduğunu ifade ederken, "Bu rahatsızlık günlerimde, bana büyük bir moral kaynağı oldu. Sağ olun, çok teşekkür ediyorum. Atatürk, babama çok büyük değer veriyordu. Verdiği değeri kız kardeşine de yansıdı. Makbule Hanım kanuni olarak babamı kendisine evlat edinerek, Makbule Atadan’ın da manevi oğlu olmuştur" diye konuştu.
Yalova Valisi Esengül Civelek de, Atatürk’ün çocuklara değer verdiğini Yalova’da tanıştığı Sığırtmaç Mustafa’ya ilgi göstererek, eğitimi, yaşamıyla yakından ilgilendiğıini onu himayesine aldığını anlattı. Vali Vivelek, "İlimizde Yalova Belediyesi’nin hayırsever Macide Alp’in destekleriyle yaptırdığı Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa heykelinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Heykelin kurdelesi hep birlikte kesildi. Serginin açılışa katılanlar Atatürk’e benzeyen Tiyatro Oyuncusu Göksal Kaya ile fotoğraf çektirebilmek için çaba harcadı.
SIĞIRTMAÇ MUSTAFA’NIN HİKAYESİ
Atatürk’ün 1929 yılında tanışarak himayesine alıp okuttuğu Sığırtmaç Mustafa (Demir) 1941 yılında subay oldu. 1960 yılının kasım ayında sağlık gerekçesiyle emekli olup Yalova'ya yerleşti ve emeklilik yaşamını sürdürürken 15 Ocak 1987’de yaşamını yitirdi.

FOTOĞRAFLI