Özgür ÖZTÜRK / ANTALYA, () - ANTALYA Müftülüğü, Ramazan ayı itibariyle büyükşehir insanlarının yalnızlığını da gündemine alarak, bu soruna çözüm bulma çabasına girdi. Antalya Müftüsü Osman Artan, "Evde bir kedi sesine bile ihtiyacı olanlar var" dedi.
Antalya Müftüsü Osman Artan, köy hayatından şehir hayatına geçişten sonra özellikle metropollerde yaşayanların yalnızlaşmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
"Neredeyse köy nüfusu kadar nüfusa sahip bir sitenin içerisinde yaşayan, aynı apartman içerisinde bulunup da birbirini tanımayan, birbiriyle ilişkisi, iletişimi olmayan birçok insanımız var. Biz bu sene Ramazan ayında sadece fakirler, kimsesizler değil, aynı zamanda bu şekilde olan kardeşlerimize de elimizi uzatmak istiyoruz."
İFTAR ÇADIRLARINDA BULUŞMA
Din görevlilerinin bulundukları mahallelerde bu durumdakileri tespit ederek camilerin bahçesinde kurulan iftar çadırlarında kaynaştırmayı hedeflediklerini aktaran Müftü Artan şöyle konuştu:
"İslam, bütün emirlerinde toplumsal yaşamaya önem veriyor. Kişinin tek başına inzivaya çekilmesi İslam'ın öngördüğü bir yaşam tarzı değil. Bugün toplumda yalnız başına yaşayan bu kardeşlerimize selam vermek, onları iftarda buluşturup yalnız olmadıkları hissini verebilmek için çalışmalarımız devam ediyor." 
AMAÇ YALNIZLIĞI HİSSETTİRMEMEK
Çalışmayı Ramazan ayı sonrasında da devam ettirmek istediklerini aktaran Müftü Artan sözlerini şöyle sütrdürdü:
"Toplumumuzda 'yalnız' deyince sadece 'fakir, kimsesiz, evi barkı yok' diye anlıyoruz. Sadece bunlar değil, bunların yanında maddi durumu iyi olup da akrabası, eşi dostu olmayan da yalnızdır. Bu memlekete misafir olarak gelip, Müslüman olup buraya yerleşmiş olan yabancılar da yalnızdır. Hepsine programlarla ulaşmaya çalışacağız. Ramazandan sonra da bir sohbet toplantısı, iki üç ayda bir şeklinde iletişimimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu bir ilk adım. Amaç yalnızlık çekenlere o yalnızlığı hissetmemelerini sağlamak" dedi.
CALIFORNIA SENDROMU
Psikiyatride zevke düşkünlük, ben merkezcilik, yalnızlık gibi belirtileri olan ve kişinin intihara kadar sürüklenmesine sebep olabilen 'California sendromu'na da  değinen Müftü Artan, araştırmaların intihar ve intihara teşebbüs edenlerin çoğunluğunun, yalnız kişiler olduğunu gösterdiğini söyledi. Müftü Artan, şöyle dedi:
"İnsan yalnız olduğunda konuşacak, derdini anlatacak biri olmadığı zaman psikolojik bir rahatsızlığa itiliyor. Toplumda yalnız olduğu hissiyle bu toplumdan kurtulmak istiyor. Evde bir kedi sesine bile ihtiyacı olanlar var. Tıp dalında buna 'California Sendromu' diyorlar. Büyükşehirlerde herkesin koşuşturma içerisinde, kendi derdiyle uğraştığı bir ortamda, kimsenin kimseyi düşünmediği bir ortamdaki yalnızlığa bu isim verilmiştir. Antalya'da da intihar hadiselerinin çoğaldığını basındaki haberlerden görüyoruz. Ben Antalya'da bu yalnızlık sorununun çok olduğunu tahmin ediyorum."
FOTOĞRAFLI