Fatih DALDAL/BAYRAMİÇ (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde, sağanak yağmur kiraz üreticilerini vurdu. Hasata hazırlanan üreticinin büyük bölümü, kilo başına alım fiyatı 5.5 lira olarak açıklanan mahsülünü zarar görmesi nedeniyle dalında bıraktı.
Bayramiç Ovası ve Kazdağları'nın eteklerindeki kiraz üretecileri, mevsim normalleri dışında Mayıs ve Haziran aylarında yağan şiddetli sağanak yağmur nedeniyle perişan oldu. 5 bin dekar alanda yıllık ortalama 2 bin 500 ton ihracata yönelik kiraz üretimini yapıldığı ilçedeki bahçelerde zarar oranın yüzde 80- 90'lara ulaştığı bildirildi. Yağmur nedeniyle çatlayan kiraz alıcı bulamadığından, hasat başlamadan sona erdi. Büyük üreticiler ise zirai ilaçlamalar sayesinde biraz olsun zararı önleyebildi. Yıl boyunca sulayıp, budayıp, gübreleyip, ilaçladıkları bahçelerindeki kirazları toplayıp, mazot borcu ve bakalara olan kredi borçlarını ödemeyi planlayan üreticiler, ürünlerinin zarar görmesiyle zor durumda kaldıklarını belirtip, yetkililerden yardım istedi. Kiraz tüccarları ilçeyi terkederken, hasat zamanı çalışarak evlerine ekmek götüren yüzlerce tarım işçisi de mağdur oldu.
Tarım işçilerinden Halil Yüzer, günde ortalama 50 kilogram kiraz toplayabildiğini belirterek, "Ancak topladığım kiraz, benim yevmiyemi karşılar. Kiraz üreticisi perişan. Kimse ürününü toplatmak istemiyor, dalında kalmasını tercih ediyor" dedi.
Kiraz üreticisi Ersin Karaca ise "Bütün çabama ve kirazın çatlamaması için atığım bütün zirai ilaçlara rağmen zararım yüzde 50. O da ancak işçi ve zirai ilaç parasını karşılar. Toptancı olmadığı için kirazlarımı TIR'larla İstanbul'a götürüp, satacağım" dedi.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da her sene zarar etmekten bıkan kiraz üreticisinin ağaçlarını kesip, kuru tarıma yönelmeye başladığını söyledi. Pehlivan, sadece kiraz değil şeftali üreticilerinin de zararı olduğunu kaydetti.

FD(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)