KONYA'da geçen yıl tamamen kuruyan 353 kilometrekare yüzölçüme sahip Akşehir Gölü, son aylarda etkili olan  yağışlar sayesinde yüzde 30 oranı su tutmuş durumda. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Son yıllarda yağışların azlığıyla beraber Akşehir Gölü'nde kuraklık oldu. Geçen yıl tamamen kurudu ve karşıdan karşıya geçilir hale geldi. Çok şükür son günlerdeki yağışlar sayesinde su adaları oluşmaya başladı ve bu da bizi sevindirdi. En azından belki arzu ettiğimiz boyutta gölde dolma oranı değil, ama gölde nispi nem ve mikro klima oluşturmasında az da olsa katkı sağlayacaktır" dedi.
353 kilometrekare yüzölçüme sahip Akşehir Gölü, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu 1997 yılından itibaren kurumaya başladı. 2008 yılında ise tamamen kuruduğu için haritadan silinme noktasına geldi. Her yıl düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri programında ise o dönemlerde temsili Nasreddin Hoca, göle maya çalmakta zorlandı. 2009 yılında gölün yüzölçümü 30 kilometrekareye, 2010 yılında 45 kilometrekaraye, 2011 yılında da 80 kilometrekareye ulaştı. Ancak daha sonraki yıllarda yeniden düşüş oldu ve geçen yıl yine kurudu. Bu yılda ocak ayında metrekareye 46.5 kilogram, Şubat'ta, 5.2, Mart'ta 35, Nisan'da da 17.7 kilogram yağış düştü. Bu durum yine yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle gölü olumsuz etkilerken Mayıs'ta 77.2, Haziran ayının ilk 12 gününde ise 45.4 kilogram yağıştı. Son yağışlar göl için umut olurken, gölde su adacıkları oluştu ve yaklaşık yüzölçümünün yüzde 30'u su tuttu.
'GÖL ÇİFTÇİMİZİN OLMAZSA OLMAZI'
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, göldeki son durumun umut verici olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Akşehir Gölü, çiftçilerimizin olmazsa olmaz değeridir. Nasreddin Hocamızın yoğurt çalmasıyla dünyaya duyurulmuş gölümüz, bütün dünyaya ihraç edilen kirazımın kalitesinde de önemli bir etken. Çünkü gölün oluşturduğu mikro klima nedeniyle burada yetişen meyvelerimiz kaliteli. Özellikle kiraz, göl sayesinde farklı bir aroma ve tada sahip. Yine gölün oluşturduğu nispi nem, diğer tarım ürünlerinin de kalitesini etkileyen birebir unsurdur. O bakımdan göl bizim için önemli. Gölümüzün sığ bir göl. Jeolojik yapısal konumu, sığ oluşu ve geniş alana yayılmış olması, yağışlardan kuraklıklardan birebir etkilenir durumda. 1940 yıllarda gölümüz tamamen kurumuştu. 1969- 1970'li yıllarda gölümüz taşmış. Bu nedenle de bazı kıyı köyler, Akşehir merkeze taşınmış."
'GEÇEN YIL KARŞIDAN KARŞIYA GEÇİLİR HALE GELDİ'
Gölün geçin yıl kuruduğuna dikkat çeken Başkan Akkaya, "Son yıllarda yağışların azlığıyla beraber Akşehir Gölü'nde kuraklık oldu. Geçen yıl tamamen kurudu ve karşıdan karşıya geçilir hale geldi. Çok şükür son günlerdeki yağışlar sayesinde su adaları oluşmaya başladı ve bu da bizi sevindirdi. En azından belki arzu ettiğimiz boyutta gölde dolma oranı değil, ama gölde nispi nem ve mikro klima oluşturmasında az da olsa katkı sağlayacaktır. Gölün sığ oluşu çok önemli. Çünkü gölümüz, daha çok dışarıdan beslemeye ve yağışa bağlı olarak su tutuyor. Derelerden gelen su ve yağışlardan besleniyor. Yağış az olduğunda su rezervi az oluyor. Bu su da buharlaşmayla birlikte yok olduğu için gölümüz kuruyor" diye konuştu.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün göl üzerinde ciddi çalışmaların olduğunu ifade eden Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gölümüzdeki buharlaşma kayıplarını azaltmak ve dışarıdaki farklı havzalardan gölü beslemek için yoğun bir araştırma var. DSİ, yeni yeraltı su kuyularının açılmasına izin vermiyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün de gölün kirlenmemesi için beslenme noktalarında bilinçsiz besleme kaynaklarının azaltılmasına engel olma adına güzel çalışmalar var. Akşehir ve Eber Göller Birliği olarak ta biz yerel yöneticiler gölün kirlenmemesi için çalışmalar yürütüyoruz. Gölün kirlenmesini önlemek amacıyla katı atık depolama tesisimiz yapıldı."
17 KÖY BALIKÇILIKTAN GEÇİNİYORDU
1990'lı yıllara kadar gölün 17 köy için gelir kaynağı olduğunu belirten göle yakın Gölçayır Mahallesi'nde oturan çiftçi Nevzat Yıldız (65), "Eskiden göl, balıkçılıkla, kamışçılıkla gelir kaynağımızdı. 1990'lı yıllardan sonra gölde su azalmaya başlayınca, balıkta, kamışta azaldı. Şu an balık kalmadı, balıkçılıkta kalmadı. Şu an son yağan yağmurlar sayesinde su var. Son yağan yağmurlardan önce kuraktı. Önlem alınmazsa göl bu yıl tamamen kurur" dedi.
Göl kurumadan önce 25 tür kuşun gölde bulunduğunu artık kuşların da yok olduğunu ifade eden çiftçi Dursun Solmaz(25), "Gölün yok olmaması için önlem alınmalı. Buraya Mavi Tünel Projesi gibi bir sistemle su aktarabilir. Su buraya aktarılırsa Akşehir Gölü yeniden canlanabilir. Bunun yanı sıra politik olarak da sulama alanların daraltılması, damlama sulamaya geçilmesiyle, Akşehir Gölü genişletilebilir" dedi.

İA,ATM(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)