Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - SURİYE'deki muhaliflere silah ve mühimmat taşıdığı iddialarıyla iki yıl öjnce gündeme gelen 55 metre uzunluğunda Libya bayraklı 'Al Entisar' adlı gemi bugün Çanakkale Boğazı'nın Gocuk Burnu açıklarında makine arızası rapor etti. Gemideki klavuz kaptan ise personel tarafından taciz edildiğini rapor edince, gemi Eceabat yakınındaki Kilye Koyu'na demirletildi.
İstanbul Tuzla Limanı'ndan Libya'ya gitmek üzere hareket eden 'Al Entisar' isimli gemi, Marmara Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Gemiye Gelibolu'dan binen kılavuz kaptan Mehmet Karcı, Gocuk Burnu açıklarına geldiğinde geminin aşırı bakımsız olduğunu, elektrik seyir ekipmanlarının anlaşılmayan bir lisanla etiketlendiğini, kaptanın gemiye yeni katıldığını ve her şeye hakim olmadığını belirledi. Kısa süre sonra Geminin ana makinaları da arızalanınca telsizle Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne (VTS) durumu rapor etti. Bunun üzerine Karcı'nın VTS'ye raporu vermesi üzerine iddiaya göre gemi kaptanı tepki göstererek üzerine yürüdü. Bu gelişmeler üzerine gemi seyir emniyetini tehlikeye attığı için Ecebaat'taki Kilye Koyu'na demirletildi.
Bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma 5 römorkörü ve Kıyı Emniyeti -2 botu gönderildi. Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na ait bir bot da olay yerine intikal etti. Kılavuz kaptan Mehmet Karcı, Kıyı Emniyeti -2 botu tarafından alınarak Çanakkale'ye getirildi.
Çanakkale Liman Başkanlığı'nın gemide kontrol ve denetimler yapacağı, idari soruşturma sonucunda gerekli görülürse para cezası kesileceği belirtildi. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından da geminin yapılacak sorvey kontrolü sonrası seyrine izin verilebileceği ifade edildi.
Öte yandan 2012 Aralık ayında İskenderun'a gelen 'All Enstisar' gemisinin Suriyeli muhaliflere füze getirdiği iddiası ortaya atılmıştı. Bu arada gemide İstanbul Tuzla Limanı'nda da çok sayıda silah bulunduğu haberleri yer almıştı.

BG(İÖ/ESM) (FOTOĞRAFLI)