HAKKARİ'de yaşayan 26 yaşındaki İshak Aksaç, vatani görevini yapmamak için İHD Hakkari Şubesi'ne başvuruda bulunarak, 'vicdani ret' hakkını kulanmak istediğini söyledi.  
İHD Hakkari Şubesi'ne başvuran İskan Aksaç, 'vicdani ret' hakkını kullanmak için İHD Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan ve İHD üyesi Perihan Çiftçi ile görüştü. Konu ile ilgili açıklama yapan İHD Hakkari Şube Sekreteri Çağlayan, kendilerine başvuran Aksaç'ın 'Vicdani ret ' hakkını desteklediklerini ve İHD olarak bunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Savaşa karşı tepkisini koymak için 'Vicdani ret' talebinde bulunduğunu belirten Aksaç şöyle konuştu: 
"Bilindiği gibi Ortadoğu'da yaşanan bir savaş var.Bu savaşın büyük acılarla geçtiğini tarihten beri bilinmektedir. Özelde ise bölgemizde, yani Türkiye coğrafyasında yaşanan savaşta Türkiye halklarına büyük bir acı, kan ve gözyaşı getirmektedir. Militarizmin yarattığı bu savaş bilançosu özellikle bölgede yaşayan halkımıza büyük sıkıntılar, mağduriyetler  ve insan kıyımını yaşatmaktadır. Bu savaşın birer ferdi olmak istemiyoruz. Militarizmin yarattığı, özellikle burjuvanın yoksul halk çocuklarını savaş bölgelerine götürerek, katliamlar gerçekleştirmektedir. Bölgemizde gerçekleştirilen bunca katliamlara göz yuman burjuvanın bugün halklarımıza herhangi bir hak tanımadığı gibi  bölgedeki halkların hakları gasp edilmekte ve bütün hakları elinden alınmaktadır. 35 yıllık savaşın bilançosu özellikle Türkiye'de bulunan annelerin, babaların, kan, gözyaşı ve çocuklarının katliamından başka hiçbir faydası olmamıştır. Savaşa karşı tepkimi koymak için 'vicdani ret' hakkımı açıklıyorum. Bu çıkışım, tamamen duygusal olmaktan çok vicdani ve ahlaki."