İZMİR Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, hayvanlara yapılan işkencelerin sürdüğünü belirterek, yeni yasal düzenlemeler yapılmamasına tepki gösterdi.
Ülke genelinde sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanlara yapılan işkencelere, kötü muamelelere bir tepki de veterinerlerden geldi. İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, hayvanlara yapılan işkencelerin devam ettiğini belirterek, “TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşülmekte olan Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin önerilerimiz dikkate alınmadığı ve örnek projelerimiz hayata geçirilmediği sürece, yapılanlar son olmayacaktır” dedi.
Ceza kanunlarında, “hayvanlara karşı suçlar" başlığı altında cezaların yer alması gerektiğini söyleyen Özdemir, “Yalnızca cezalarla değil eğitim ayağıyla da konunun desteklenmesi gerekiyor. Her yaştan insanın dönem dönem hayvan hakları ve refahında etkin eğitimlere dahil edilmesi de önemli” diye konuştu.
Günümüzde internet ve medya aracılıyla ile haberdar olunan işkencelerin ne ilk ne de son olacağını kaydeden Özdemir, “Ancak bu mantıkla davranıp bu ve benzer olaylara tepkisiz kalmak da insanlık adına utanç verici. Gerek cezai yaptırım olarak gerekse insan psikolojisi adına bu olayların takipçisi olmak, yeni acıların yaşanmaması için önemli. Bu tip olaylarda sorumlu olan şahısların kişilik analizlerinin, psikolojik anlamda değerlendirmelerin yapılması, gerek görüldüğü taktirde rehabilite edilmeleri gerekmektedir. Bir canlıya ne şekilde olursa olsun bilinçli olarak zarar vermenin bir sonraki aşamasının insan hayatına kastetmek olduğu unutulmamalıdır. Konu Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında ele alındığında ne yazık ki verilecek ceza yetersiz kalmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer alan maddelerden bir kısmı Kabahatler Kanunu kapsamında para cezası ile sınırlı kalmamalıdır. Bu olayların artarak devam etmemesi için caydırıcılık adına düzenlemeler yapılmalıdır. Hayvanlara karşı işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu kapsamında yer almalıdır” dedi.
İzmir Veteriner Hekimler Odası mensupları olarak, yaşamlarını sağlıklı kılmak adına eğitim aldıkları hayvanların yaşam hakkı için her zaman çaba gösterdiklerini dile getiren Özdemir, ilgili kurumları da Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması gereken düzenlemeler için hep uyardıklarını anlattı. Hayvan hakları ve refahına ilişkin mesleki mücadelelerinin bundan sonra da süreceğini söyledi.

MO(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)