BOZOK Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu'nda, çeşitli mantar türlerinden yararlanılarak, vejetaryenlerin de rahatlıkla tüketebileceği sucuk ve köfte  üretimi yapılabileceği belirtildi.
Yozgat'ta bilimsel ve teknolojik alanlarda gerçekleştirmiş olduğu araştırma faaliyetlerini başarıyla yürüten Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından hazırlanan 'Multifonksiyonel Sucuk ve Köfte' isimli projeye Orta Anadolu Kalkınma Ajansı da destek verdi. Proje yürütücüsü Boğazlıyan MYO Öğretim Görevlisi Cemhan Doğan, proje kapsamında dünyada ikinci sırada ticari üretimi yapılan, ülkemizde ise 'Kayın', 'Kavak' ve 'İstiridye' olarak da adlandırılan mantardan, 'Geleneksel Fermente Sucuk ve Endüstriyel Tip İnegöl Köfte' ürünlerinde hammadde olarak kullanılabileceğini söyledi.
EKONOMİK NEDENLERLE TÜKETEMEYENLERE ALTERNATİF
İstiridye mantarı içindeki yüksek cirolu kolesterol düşürücü ilaçlarının hammaddesi olarak kullanılan lovostatin adlı maddenin bulunduğunu hatırlatan Doğan, bu mantardan daha bitkisel, daha sağlıklı, daha lezzetli 'Multifonksiyonel sucuk ve köfte' üretilebileceğini bildirdi. Öğretim Görevlisi Cemhan Doğan, bu proje ile vejetaryen tüketim, ürüne güvensizlik ve ekonomik nedenlerle sucuk ve köfte tüketemeyen insanlar için yeni bir alternatif oluşturulduğuna vurgu yaptı.
Cemhan Doğan, proje kapsamında tüketim potansiyelinin yüksek olduğu sucuk ve köfte gibi hayvansal kaynaklı gıdaların yüksek oranda yağ içermesi sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmesi, bu tür hayvansal ürünlerin üretiminde gerçekleştirilen hileleri ortadan kaldırmak amaçlı olduğunu anlattı. 203 bin liralık destek alan projenin patent işlemlerinin başlatıldığını kaydeden Öğretim Görevlisi Doğan, projenin oluşmasında kendisi gibi Öğretim Görevlisi olan eşi Nurcan Doğan'ın da destek verdiğini ekledi.