Ezgi ÇAPA -Yaşar KAÇMAZ- Güven USTA/İSTANBUL, ()  22 Temmuz Operasyonu’nda yakınları gözaltına alınan aileler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesi önüne adeta kamp kurdu. Vatan Caddesi üzerinde refüjde bekleyen aileler, yakınlarının Başbakan imzalı üstün hizmet belgelerini göstererek operasyona tepki gösterdi.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Emniyette ‘paralel yapı’ iddialarına ilişkin yürütülen ‘casusluk’ ve ‘yasadışı dinleme’ soruşturmaları kapsamına başlatılan 22 Temmuz Operasyonu’nda gözaltına alınan emniyet mensuplarının ailelerinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesi önündeki bekleyişi sürüyor. Vatan Emniyeti binası önündeki refüjde bekleyen aileler, sorguların sürdüğü emniyet binasından çıkacak haberleri bekliyor.

KELEPÇE KAMUOYU ÖNÜNDE ZOR DURUMDA BIRAKMAK İÇİN YAPILAN BİR UYGULAMA
İfadelerin alınmaya başlandığını belirten avukat Ömer Turanlı, “Emniyet amiri, başkomiser, emniyet müdürlerinin ifadeleri alınmadı. Komiserlerden başlanarak zannediyorum üstlere doğru devam edecek” dedi. Emniyet Müdürlüğü’nden soruşturmayla ilgili dosyanın özeti olarak verilen bazı CD’lerin bozuk olduğunu iddia eden Turanlı, “Verilen CD’leri bazıları bozuk. Sağlam olanlarda da dosyanın tamamı yok. O yüzden savcılıktan dosyanın tamamını alarak incelemeyi yaparak müvekkillerimizin ifadelerini devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Mevcut soruşturmaların Perşembe ya da Cuma gününe kadar tamamlanacağını tahmin ettiklerini belirten Turanlı, müvekkillerine kelepçe takılmasına tepki gösterdi. Turanlı şöyle konuştu: “Kelepçe takılması tamamen hukuka aykırıdır. Şahsın kaçma şüphesi varsa kelepçe takarsınız. Bu şahıs kendisi geldiyse, kaçma şüphesi yoktur. Müvekkilleri kamuoyu önünde zor durumda bırakmak için yapılan bir uygulamadır” dedi.

KELEPÇE UYGULAMASI ŞOV AMAÇLI
Vatan Caddesi üzerinde bulunan Emniyet binası önünde bekleyen aileler, yakınlarına destek olmak için pankartlar hazırladı. Caddenin yanındaki refüjde oturarak içeriden gelen haberleri bekleyen ailelerden bazıları gözyaşı döktü. Başkomiser Erkan Ünal'ın eşi Nesibe Ünal, “Şu anda hiçbir bilgimiz yok. Sabredip bekliyoruz” dedi. Emniyete gelerek kendisi teslim olan Selman Yuğucu’nu eşi Emel Yuğucu ise “Hukuka inanmıyoruz ama devletimize saygımız sonsuz. Benim eşim casusluk gibi çok komik bir suçlama ile gözaltına alındı. Kendisi gitti eve gelip almadılar. O kelepçeler onun şanıdır, madalyasıdır. Buraya gelmeyi hak edecek insanlar değildir” dedi. Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Osman Özgür Açıkgöz’ün eşi Özlem Açıkgöz ise “Selam-Tevhid Örgütü’ymüş, biz bilmeyiz böyle şeyler. Benim eşim terörist kovaladı. Benim eşimi terör şubeye aldılar, teröristle uğraş diye. Eşimi niye bu şubeye getirdiniz başına oturttunuz” diye sordu. Açıkgöz “Biz hırsızlık yapmadık, rüşvet almadık, ülkeyi parçalamadık, ülkeyi satmadık” diyerek tepki gösterdi. Emniyet mensuplara kelepçe takılmasına tepki gösteren yakınları, bu uygulamanın artniyetli ve şov amaçlı olduğunu ifade etti.

BAŞBAKAN İMZALI 300’E YAKIN BAŞARI BELGESİ VAR
Başkomiser Mehmet Işık’ın eşi ise eşinin görev yerinin değiştirildiğini ve 4 aydır açıkta olduğunu söyleyerek “300’e yakın Başbakan imzalı başarı belgeleri var. Yıllarca terörist kovaladı, şu anda vatan haini, casus diyerek içeri alınıyor” dedi. Tolga Güzeltaş’ın annesi de oğlunun Başbakan imzalı başarı belgelerini kameralara gösterdi.

8 AYLIK HAMİLE EŞ EMNİYET NÖBETİNDE
8 aylık hamile olan Derya Özkan ise eşi Komiser Hüseyin Özkan’ın bir klasör dolusu üstün hizmet belgesi olduğunu ifade etti. Eşinin 17 Aralık sürecinden sonra pasif bir konuma itildiğini belirten Derya Özkan, “Dün gece gelip eşimi götürdüler. Anlamsız bir süreçte bekliyoruz. Bebek bekliyoruz. Eşim belki de göremeyecek. Keşke daha güzel şeyler için mücadele ediyor olsaydık” şeklinde konuştu.

BABAYA T-SHİRTLE DESTEK
İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Yurt Atayün'ün oğlu Mustafa ise üzerinde Emniyet Müdürü Hayati Başdağ’ın kelepçeli elleri havada çekilen fotoğrafını simgeleyen bir t-shirtle emniyetin önünde bekledi.

(FOTOĞRAF)