Gülay ÖZEK- Murat ÇAĞLAR/VAN, () - GEZİ olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 269 gün sonra kurtarılamayan 15 yaşındaki Berkin Elvan için Van Barosu açıklama yaparken, bir grup öğrenci de yürüyüş yaptı.
Van Barosu'nun Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamaya Baro Başkanı Murat Timur ve 30 avukat katıldı. Basın açıklamasını okuyan Van Baro Başkanı Timur, Türkiye'de çocuklara karşı hak ihlallarinde 90'lı yıllardan buyana artış olduğunu söyledi. Özellikle bölgede son bir kaç yıl içinde çocuk ölümlerinin olduğunu belirten Timur, şöyle dedi:
"Roboski'de 22 çocuğun savaş uçaklarından atılan bombalarla öldürülmesi, Kızıltepe'de Uğur Kaymaz, Lice'de Ceylan Önkol, İstanbul'da Serap Bağlan ve ismini sayamadığımız onlarca çocuk infaz edildi. Yaşam hakkını koruma konusunda kamu otoriteleri sorumluluk sahibi iken kamu otoriteleri bu sorumluluklarını bir tarafa bırakarak yaşama hakkını kendileri ihlal etmektedir. Gezi parkı protestoları sırasında polisin aşırı şiddeti yaşanırken, siyasal iktidar polisin destan yazdığını ifade ediyordu. Aynı iktidar 2006 yılında Diyarbakır'da gerçekleşen ve 5 çocuğun yaşamını yitirdiği olaylarda 'kadında olsa çocukta olsa gereken yapılacaktır' diyordu. Bu yaklaşımdan güç alan kolluk, yaşam hakkına gereken saygıyı göstermeyerek doğrudan şiddet kullanarak insanların ölümüne neden olabilmektedir. Yaşam hakkının ihlali niteliğindeki bu olaylarla ilgili etkin bir soruşturma yürütülüp sorumlu kişiler hukuk önünde hesap vermelidir."
GENÇLER, BERKİN İÇİN YÜRÜDÜ
Kendilerini 'Yursever Liseli Gençlik Meclisi' olarak tanıtan yaklaşık 100 kişilik grup hükümet aleyhine, PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarak Cumhuriyet Caddesi üzerinden Beşyol Mevkii'ne geldi. Buradan tekrar yürüyerek Mavi Plaza önüne gelen grup oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

GÖ,MÇ(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)