VAN'da 2 yıl önce meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma için kurulan ve bir bölümü kaldırılamayan konteynerleri boşaltmaları istenen depremzedelerin dönüşümlü olarak yaptıkları açlık grevi 82 gündür sürüyor. Kentte bulunan sivil toplum kuruluşları da depremzedelere destek vererek bir günlük açlık grevine girdi.
Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim'de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi. İpekyolu Caddesi'nde bulunan Anadolu konteyner kentte zor koşullar altındaki yaşam mücadelesi veren 110 aileden 30'u, 28 Ağustos'ta dönüşümlü açlık grevine başladı. 82 gündür dönüşümlü açlık grevinde bulunan depremzedelere Van'da bulunan bazı sivil toplum kuruluşlarından destek geldi.
Aralarında Mazlum-Der, Van Kadın Derneği (VAKAD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, İnsan-Der, İnsanca Yaşam Derneği, Azadi İnsiyatifi, Dep-Der ve KESK'in bulunduğu sivil toplum kuruluşları bugün konteyner kente gelerek depremzedelere destek amaçlı bir günlük açlık grevine girdi. Konteyner kentte kalan depremzedeler ile görüşen temsilciler destek amaçlı konteyner kentte bulunduklarını söyledi.
'ÇÖZÜMSÜZLÜK ÇÖZÜM DEĞİL'
Van Kadın Derneği (VAKAD) üyesi Zozan Özgökçe, konteyner kentte kalan 120 ailenin çığlıklarına sessiz kalındığını, kentin yöneticilerinin ve hükümetin bu aileleri yok saydığını ileri sürdü. Özgökçe, şunları söyledi:
"Üst düzey yetkililer artık bulutların üzerinden inip halka ulaşmalıdırlar. Halkın sorunlarına yerinde ve zamanında müdahale edebilmelilerdir. Duyarsızlık ve çözümsüzlük ile halkın güven duygusunu kimsenin zedelemeye hakkı yoktur. Biz siviyl toplum örgütleri olarak şunu söylemek istiyoruz. 'Çözümsüzlük çözüm değildir' çözüm için yetkililere ve Van halkına buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz. Konteyner kentlerde elektriksiz ve zor şartlarda kalan bu ailelerin sorunlarına bu kentte yaşayanlar olarak bir çare bulalım. Kış aylarının zorlu günleri gelip kapımızı çalmadan hep birlikte konteyner kentlerin kapılarını çözüm ve dayanışma için çalalım."