VAN, () - TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146'ncı Yıldönümü törenlerinde konuşmasında getirdiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki gösterdiği Van'da konteyner kentte, halen 44 aile barınıyor. Kendilerine kalıcı konut verilmesini isteyen depremzede aileler, bunun yerine Van Valiliği'nin kira yardımını kabul etmiyor. Burada kalan ailelerin sözcüsü Ali Ahi, Metin Feyzioğlu'nun konuşmasının kendilerine 'insanı yaklaşım' olduğunu söyledi.
Van ve Hakkari Barolarını ziyaret etmek için geçen 22 Nisan'da Van'a gelen Fevzioğlu, bu sırada konteyner kette kalan aileleri de ziyaret etti. Sık sık basın açıklamaları yaparak sorunlarını dile getiren depremzede 44 aileden 9 kişi, Fevzioğlu'nun ziyaretinin ardından 29 Nisan'da sorunlarını dile getirmek üzere Ankara'ya gitti.
KİRACILARIN SELAMINI GETİRDİ
Fevzioğlu'nun bugün Danıştay'daki yıldönümü törenleri sırasında, "Zat-ı Alinize ve buradaki muhterem heyete iletmek üzere, üzerimde bir selam borcu var. Van'da konteyner kentte yaşamaya devam eden kiracıların selamı" demesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sinirlenmesine neden olurken, gözler de yeniden Van'daki konteyner kente çevrildi.
KİRACILARA 2 BİN KONUT DAĞITILDI
Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu ve bu konteyner kentlerde de 175 bin kişi yaşamaya başladı. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.
KONTEYNERLERDEN AYRILMADILAR
Yapılan bu çalışmaların ardından da konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kurada kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Van Valiliği'nin kira yardımının ardından birçok aile yaşadığı konteyneri boşalttı. Kira yardımını kabul etmeyen, kendilerine de konut verilmesini isteyen 44 aile ise halen bu konteynerlerde yaşamaya devam ediyor.
"FEYZİOĞLU KONUYA İNSANİ YAKLAŞTI"
Van Anadolu konteyner kentinde kalan 44 ailenin sözcülüğünü yapan Ali Ahi de bugünkü tartışmalardan sonra açıklamalarda bulundu. Ahi, barınma sorunlarına çözüm bulmak için Ankara'ya gittiklerini ve Feyzioğlu ile görüştüklerini belirterek şunları söyledi:
"Ankara'da STK temsilcileri, çeşitli sendikalar ve Barolar Birliğini ziyaret ettik. Burada Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ile görüştük ve sorunlarımızı dile getirdik. Feyzioğlu, bugünkü konuşmasında olaya insani olarak yaklaşmıştır. Burada yaşayan insanların deprem öncesi de barınma sorunları vardı. Deprem sadece buna vesile oldu. Yıllardır Van'da ve bölgede devam eden barınma, işsizlik, sağlık ve piskolojik sorunlar, bölgede had safhadadır ve bu bir gerçektir. Bu sorunlara çözüm bulunmasını istiyoruz. Erdoğan, Van'ı 2 defa ziyaret etti. Biz kendisi ile görüşmek istedik, ancak polis müdahalesi ile karşılaştık. Başbakan'ın şunu bilmesi gerekiyor, kendi partisinin buradaki yönetimi ve idareciler, bu konuyu çarptırmaktadırlar. Ankara'ya sağlıklı bilgiler gitmiyor. Akıllarında bir soru işareti varsa gelip burayı görmelerini istiyoruz."

(FE/AAA) (FOTOĞRAFLI)