SOMA'daki maden faciasının ardından Van ve Hakkari'de de sendikalar ış bırakma eylemi yaparak yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Yapılan yürüyüşe öğrencilerde destek verdi.
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciası Van'da protesto edildi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk-İş üyeleri sabah saatlerinden itibaren iş bırakma eylemi yaptı. Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan eylemciler, 3 dakikalık saygı duruşu ardından Sosyal Güvenlik Kurumu önüne doğru yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü İbrahim Çelik yaşanan acının tarif edilmeyecek kadar derin olduğunu söyledi. Üzgün ve kızgın olduklarını belirten Çelik, şöyle dedi:
"İnsan hayatının bu kadar değersiz olduğu bir başka ülke olduğundan emin değiliz. Ne söylesek kifayetsiz kalacaktır. Yüzlerce maden işçisini diri diri toprağa gömen bir ülkenin iflah olması nasıl mümkün değilse, bu acıyı unutmamız da aynı şekilde mümkün değildir. Kazanın olduğu kömür madenlerini bir süre önce Meclis gündemine taşıyan muhalefet partilerinin önergesinin iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini unutmayacağız." 
Protesto yürüyüşüne ilkokul ve Lise öğrencileri de ellerindeki kömürlerle destek verdi. Bir süre sloganlar eşliğinde yürüyen grup daha sonra dağıldı.
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde de Soma'da hayatını kaybeden içşiler için yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Toplanan grup, Cengiz Topel Caddesi üzerinde başlayarak SSK önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe BDP Yüksekova ilçe Başkanı Fikret Turgut, BDP Yüksekova Belediyesi Başkan Vekili Tacattin Sefalı, İHD Yüksekova temsilcisi Muhyettin Önal katıldı. Yürüyüşe katılanlar sık sık 'Katil devlet hesap verecek' 'Hükümet istifa' sloganları attı. Grup, SGK binası önünde saygı duruşunda bulunarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Kadın Danışma Merkezi yöneticisi Saime Kırbaş Akgül Soma'da 282 kişinin hayatını kaybetmesi olayının bir kaza olmadığını yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre bir iş cinayeti olduğunu söyledi. Akgül, şöyle dedi:
"Soma’daki iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumluluklarının derhal hesap vermesini istiyoruz." 
Toplanan grup 10 dakikalık oturma eylemi ardından dağıldı.

EÇ(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)