Osman BEKLEYEN- Murat ÇAĞLAR/VAN, () - VAN kahvaltısı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Daha önce ABD'ye ait olan 18 bin 941 kişilik rekor, 51 bin 793 kişiyle dünyanın en kalabalık sofrası olarak kırıldı. Kahvaltı programına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, birlik, beraberlik sağlayan herkese teşekkür ettiklerini ve rekoru Van halkına armağan ettiklerini söyledi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, kamu ve özel kuruluşların desteğiyle ele ele veren Vanlılar, kenti dünya çapında bir 'Marka Şehir' yapmak için aylar öncesinden başladıkları 'Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası' organizasyonu başarıyla tamamladı.
Van Kalesi yanında bulunan Atatürk Kültür Parkı'nda yapılan rekor denemesine sabahın erken saatlerinden itibaren Vanlılar akın etti. İlk 1 saat içinde 18 turnikeden geçenler tek tek sayıldı. Geçenlerin bayısı 40 bini bulunca girişler durduruldu. Ancak vatandaşların ısrarı üzerine yeniden girişlere devam edildi. 2.5 saat süren girişin ardından hazırlanan kahvaltı paketleri dağıtıldı. Dev semaverlerden çaylar ikram edildi. Guninness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, kahvaltının startını verdi. 1 saat boyunca rekor denemesine katılalanlar tıklım tıklım dolan alanda kahvaltılarını yaptı. Daha sonra alınan rakamlar, çekilen görüntü ve fotoğraflarla yapılan değerlendirme sonrası rekor açıklandı.
51 BİN 793 KİŞİYLE REKOR KIRILDI
Yapılan değerlendirmenin ardından Guninness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, rekoru açıkladı. ABD'nin 2001 yılından beri elinde bulundurduğu rekoru kaybettiğini belirten Gemici, "ABD'ye çok üzülüyorum. Çünkü rekoru kaybetti. Çok nadiren gördüğümüz bir kardeşlik barış sofrası kurdukları için Vanlılar'a teşekkür ediyorum. Bu rekor 2001 yılında ABD'de 18 bin 941 kişiyle kırılmıştı. Van'ı tebrik ediyorum. En kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu Van kazandı" dedi.
Rekor başvurusu yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Necdet Takva, rekoru Van halkına armağan ettiklerini belirtrek, "İnsanın kendi kültürüne kendi değerlerine kurumuna sahip çıkmasının başka izahı yoktur. Ben hepinize minnetarım. Bizim eksiklerimiz oldu. Biz bunun farkındayız. Şu anda kabul etmemiz gereken bu bir marka şehir yaratma konusunda attığımız ilk adımdır" dedi.
Rekorun açıklanmasının ardından alandaki vatandaşlar halaylar çekerek sevinçlerini dile getirdi. Kahvaltıda Van'a özgü otlu peynir, murtuğa, kavut, cacık, tahin, pekmez, bal terayağı, sucuk, ceviz, domates zeytin, kaymak, kavurma ve reçel dağıtlıdı.

OB,MÇ(FE/SS) (FOTOĞRAFLI)