VAN, Hakkari ve Bitlis'te etkili olan kar yağışı nedeniyle kapalı olan 459 köy ve 214 mezranın yolunun açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri yoğun bir çalışma yürütüyor. Şemdinli İlçesi'nin Kayalar Köyü Mağaraönü mezrasında çığ altında kalan İran uyruklu Perviz Dikhani ve Zeynel Dergahi'yi arama çalışmaları ise sürdürülüyor.
Bölgede 3 gün boyunca etkili olan kar yağışının durmasıyla birlikte kapalı köy yollarını açmak için karla mücadele ekipleri seferber oldu. Van'da 182, Hakkari'de 57 köy ve 214 mezra, Bitlis'te ise 220 köy yolu kardan kapandı. Van, Hakkari ve Bitlis'te yaklaşık 300 personel, 45 greyder, 15 kar savurma aracı, 40 dozer ve yükleyici ile yolların açılması için çalışmalar yürütülüyor. Ekipler, 1 metreyi aşan kar kalınlığı nedeniyle özellikle yüksek kesimlerde karla mücadeleyi güçlükle sürdürebiliyor.
ŞEMDİNLİ'DE ÇIĞ ALTINDAKİ 2 İRANLI ARANIYOR
Dün sabah saatlerinde, Şemdinli İlçesi'nin İran sınırında olan ve ilçeye yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Kayalar Köyü Mağaraönü Mezrası'nda çığ altında kalan İran uyruklu Perviz Dikhani ve Zeynel Dergahi'yi arama çalışmalarına bugün başlandı. Bölgeye sevk edilen ve dün olumsuz hava koşulları nedeniyle çığ bölgesine ulaşamayan İl Özel İdaresi, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri ve askerler bugün sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeye giderek arama çalışmasına başladı. Şemdinli Kaymakamı Adem Ünal, dün köy korucularının bölgeye gittiklerini ancak yaptıkları aramaların sonuçsuz kaldığını söyledi. Kaymakam Ünal, 2 İranlı'nın kaçak yollarla ülkelerine dönerken, çığ altında kaldıklarını belirterek, "Arama çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Ancak şu ana kadar izlerine rastlayamadık"dedi.
AÖF ÖĞRENCİLERİNİN ULAŞIM SIKINTISI
Hakkari'de 3 gün boyunca etkinisini sürdüren kar yağışı bugün yerini güneşli havaya bırakırken, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin (AÖF) çeşitli bölümlerinde bugün sınava giren öğrenciler de zor anlar yaşadı. Kar kalanlığının 96 santimetre olduğu Hakkari'de sınava giren yüzlerce öğrenci, Hakkari'deki irtibat bürosu önünde uzun kuyruklar oluşturarak kimlik kartlarını aldı. Daha sonra sınava girecekleri okullara giden öğrenciler, bazı mahalle yollarına araçların girememesi nedeniyle yürüyerek sınava girecekleri okullara gitmek zorunda kaldı. Okullarda polis ekipleri tarafından üst aramasından geçirilen öğrenciler sınav salonlarına alındılar. Anadolu Üniversitesi yetkililerine tepki gösteren öğrenciler, Hakkari merkez ve ilçelerine bağlı tüm köy ve mezra yollarının kapalı olduğunu belirterek," Bizler kimimiz Yüksekova'da, kimimiz Şemdinli ilçesinden geldik. Karda 'yolda kalmayalım' diye dün yola çıktık. Ama gelirken yolda büyük sıkıntılar yaşadık. Yetkililer bu sınavı erteleyebilirlerdi. Ama ne yazik ki bunu yapmadılar. Olan yine öğrencilere oldu. Bizler bir sınav merkezinin de Yüksekova ilçesine alınmasını istiyoruz. Eğer orda da sınavlar yapılsa bu Şemdinli ilçesindeki öğrenciler için de kolaylık olurdu" dedi.