VAN, Hakkari, Muş ve Bitlis bölgelerinde kayıp kaçak elektrik oranlarını düşürmek isteyen Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ), 200 kişilik mobil bir ekip kurdu.
Türkerler Holding'in özelleştirilerek satın aldığı Van Gölü EDAŞ'ın bakanların da katıldığı devir teslim töreninin ardından Van bölgesinde kayıp kaçak kullanım oranlarının düşürülmesi için çalışmalar başladı. Türkerler Holding, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili de yazılı açıklama yaptı. Ekonomik ömrünü tamamlamış tesislerin yenilenmesi ile ilgili altyapı çalışmalarına başlayan Türkerler Holding, bölgede 2015 yılı sonuna kadar 200 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor. Gerekli tüm teknolojik yatırımları yapmayı planlayan firmanın kayıp-kaçakla mücadelede ise, 200 kişilik mobil bir ekip kurduğu belirtildi.
240 MİLYONLİK ALACAKTAN VAZGEÇTİK
Açıklamada, bölgedeki abonelerle yeni bir başlangıç yapabilmek adına Eylül ayı başında 2013 öncesi borçlar için faiz affı yaptıklarını ve af süresini 31 Ekim 2013 tarihine kadar uzattıklarını kaydeden Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Yöre halkına daha iyi hizmet sunmak, kesintileri önlemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Projeleri yerine getirmenin önünde engeller var. Bunların bir kısmı hemşehrilerin kaçak ve usulsüz enerji kullanımı. Bedeli tahsil etmeden sorumlulukları yerine getiremeyiz. Bu ödemeleri yapan vatandaşlarımıza da haksızlık olur. Kaçak elektriğe göz yumulmayacak. Tahsilat oranlarının düşüklüğü dikkate alınarak tarifenin yeniden belirlenmesi çözümün bir parçası olabilir. Bizim başarımızla diğer özel sektör yatırımları da bölgeye gelecektir. 2013 yılı anapara borçlarını 30 Eylül itibariyle peşin ödemeyenlerin faiz borçlarını affettik ve 31 Ekim'e kadar uzattık. Bu sayede 240 milyonluk alacağımızdan vazgeçmiş olduk" dedi.
ELEKTRİK GÜVENLİ VE KALİTELİ
Bölgede yeni bir dönem başlattıklarını ifade eden Türker; elektriği sürekli, güvenli, kaliteli hale getirdiklerini belirttti. Çevreyi koruyarak, iş ve işçilerinin sağlık ve güvenliğine gereken titizliği gösterdiklerini kaydeden Türker, şöyle devam etti:
“Abonelerimizin hayatını kolaylaştırmaya yönelik hizmetlerle, yeniliklerle ve teknolojik yatırımlarla bölgede yeni bir dönem başlatmak istiyoruz. Elektrik dağıtım alanında yapacağımız çalışmalarda şehir ve köylerin dağıtım altyapılarının yenilenecek, enerji dağıtım sisteminin güçlendirilmesi, yenilenmesi ve genişletilmesi için şehir ve köy şebekelerine yeni yatırımlar yapıyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış tesisler günümüz teknolojisiyle yenilenirken, her türlü altyapı sorununun giderilmesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Kapasite artışı yatırımlarıyla, dağıtım sistemi abone ihtiyaçlarını ve yeni güç taleplerini karşılayabilecek duruma getirilip,yeni kurulan toplu konut, mesken, sanayi ve ticarethanelerin ihtiyaçlarını karşılayacak genişleme yatırımları üzerinde de duracağız. Köy şebekelerini besleyen hatların birçoğunun ekonomik ömrünü tamamlama noktasına gelmiş hatlar olması, sıklıkla arıza ve bakım onarım gerektirmesi geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma çalışmasını beraberinde getirecek. Yatırım programları çerçevesinde sorunlara çözüm bulunarak teknik kayıpların azaltılması ve ekonomik olmayan işletme şartlarının ortadan kaldırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."