MANİSA Valisi Abdurrahman Savaş, polisin, 3 kız ve 2 erkek üniversite öğrencisine, aynı evde bulundukları sırada ceza kestiği haberleri ile ilgili açıklama yaptı. Vali Savaş, konunun çarpıtıldığını, cezanın gürültü nedeniyle kesildiğini söyledi.
Manisa, Yarhasanlar Mahallesi’nde bir apartmanın 5'inci katında oturan, Celal Bayar Üniversitesi’nde okuyan 3 kız öğrenci ve misafir olarak gelen 2 erkek öğrenciye, geçen cuma günü iddiaya göre, polis tarafından "Kızlı erkekli mi oturuyorsunuz?" sorusu ardından, Kabahatler Kanunu'na göre gürültü yaptıkları gerekçesiyle cezai işlem uyguladı. Her birine 88’er TL ceza kesildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili sözleri ardından kesilen bu ceza basında haber olarak yer aldı.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, basında yer alan haberin çarpıtıldığını savunurken, cezanın 3 kız ve 2 erkek öğrenciye gürültü sebebiyle Kabahatler Kanunu gereği kesildiğini söyledi. Vali Savaş, şöyle dedi:
"Olay günü saat 01.30’da, 155 Polis’e gürültü nedeniyle ihbarda bulunulmuştur. Ekipler, ihbar üzerine saat 02.30 söz konusu adrese gidip, gürültüyü tespit edip, ceza kesmiştir. Burada kimin kaldığı veya kimlerin kaldığı hususu olayın özüyle alakalı bir husus değildir. Burada gürültünün geldiği ev öğrencilerin kaldığı ev, fakat yapılan sadece gürültüye karşı Kabahatler Kanunu’na göre kesilmiş bir cezai işlemdir. Bunun, gündemde yer alan olayların çarpıtılması veya çarpıtılmasına gerekçe olarak kullanılmasından ötürü Manisa ve İl Emniyet Müdürlüğümüz olarak rahatsızlık duyduk."
"SORUŞTURMA AÇILMAYACAK"
Öğrencilerle ilgili kamuoyunda yer alan haberlerle alakalı herhangi bir soruşturmanın açılmayacağını da dile getiren Vali Savaş, şunları söyledi:
"Bu çarpıtma öğrencilerden kaynaklanan bir şey midir, başka bir husus mudur belki bunun araştırması yapılabilir. Bu konuda asıl medyanın üzerine düşen görevi daha hassasiyetle yürütmesi gerektiği kanaatindeyim."
"POLİSİN İŞLEM YAPMAMASI SUÇTUR"
Vali Savaş, ihbarı değerlendiren polislerin cezai işlem uygulamamasının suç oluşturacağını vurguladı. Polisin, herhangi bir suç ve kabahatin işlendiğine yönelik durumları araştırıp, bunun doğruluğunu suç işlenme durumunun olup-olmadığını araştırmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Vali Savaş, "Zaten kamu düzeni sağlamak hem valiliğin hem kolluk birimlerinin birincil görevidir. Burada da gürültü suretiyle bozulmuş olan bir düzen ihlali vardır. Buna ilişkin işlem yapmak konusunda yükümlüdür. Bu tür ihbarı değerlendirmeyip üzerine gitmemek esasında görevi ihmal suçudur" dedi.
ÖĞRENCİLER KONUŞMADI
Haberlerin medyada yer alması ardından öğrenciler cep telefonlarını kapatıp, arayanlara cevap vermedi. Ailelerinin de açıklama yapmamaları yönünde uyarıda bulundukları öne sürüldü.