DİYARBAKIR Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı konuşmada, Kuran-ı Kerim'in ilk ayetinin "Oku" olduğunu belirterek, "Bu okuma görevinin de Peygamber vasıtasıyla insanlık alemine duyurulmasının öğretmenlik mesleğinin ne kadar ulvi ve kimden miras kaldığını gösteriyor" dedi.
Öğretmenler Günü nedeniyle sabah saat 09.30'da Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması ve saygı duruşuyla başlayan törenler, daha sonra öğretmenlerin Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaretiyle devam etti. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki ikinci Öğretmenler Günü töreni de saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Burada mesleğe yeni başlayan ve emekli birer öğretmenin yaptığı konuşmadan sonra, öğrenciler tarafından şiirler okundu.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Agırbaş'ın ardından konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, öğretmenlik mesleğinin Peygamber'den miras kaldığını belirterek, "Bütün insanlığa rehber olarak gelen Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti 'Oku'dur. Bu okuma görevinin de Peygamber vasıtasıyla insanlık alemine duyurulmasının öğretmenlik mesleğinin ne kadar ulvi ve kimden miras kaldığını gösteriyor. Diyarbakır'da 17 bin öğretmen, 450 bin öğrenciye eğitim veriyor.Öğretmenlik bir fedekarlık mesleğidir. Kendisi mum gibi yanar ancak çevresini aydınlatır. Artık dünyanın vazgeçilmez en önemli ekonomik kaynağı yetişmiş insan kaynağıdır. Bu ülkezimde bol miktarda vardır. Dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 7'nci en büyük ekonomisini oluşturan ülkemizin bu başarısında eğitimin büyük önemi vardır" dedi.
Emekli öğretmenler adına Hasan Adanç, göreve başlayan yeni öğretmenler adına ise Berivan Üzer'in konuştuğu törende Vali Kıraç tarafından, emekli öğretmenlere Hizmet Şeref Belgesi verildi. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreninin ardından etkinlik, Öğretmen Marşı'nın okunması ve Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenler Orkestrası'nın verdiği konserle sona erdi.