DİYARBAKIR Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Ortadoğu Mobilya, Gıda, Dekorasyon ve Moda Fuarı'na katılan yerli ve yabancı girişimcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi günü, 1211 tesisin toplu açılışlara katılacağı programa davet etti. Kıraç, "Son aylarda yaşanan değişimlerle ilimizin adı terör ve endişe ile değil, sevgi ve barışla anılmaya başlanmıştır" dedi.
Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde, TÜYAP tarafından Ortadoğu Mobilya, Gıda, Dekorasyon ve Moda Fuarı düzenlendi. Fuarın açılış törenine, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Cuma İçten ve Oya Eronat, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, işadamları, yerli ve yabancı işadamları katıldı.
"2012 YILINDA DİYARBAKIR'DAN 200 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, çözüm sürecine, sadece Diyarbakır olarak değil, bölge genelinde büyük destek verildiğini belirtti. Çözüm sürecinin Diyarbakır ve bölgenin sosyal ve ekonomik yapısında büyük gelişmeler yaratacağına dikkat çeken Sayar, "Tabi ki sürecin kalıcı olması konusunda muhatapların sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. 2012 yılında sadece Diyarbakır'dan gerçekleşen ihracatımız 200 milyon doları aşmıştır. Bir önceki yıla göre de yüzde 12 büyüme sağlanmıştır. İhracatımızın yüzde 60 civarındaki kısmı Ortadoğu ülkelerine yapılmaktadır" dedi.
VALİDEN İŞADAMLARINA DAVET
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, fuar açılışıyla birlikte coşku duyduklarını belirterek, hafta sonu Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da katılacağı programlara konukları davet etti. Kıraç, "Güzellikleri, coşkuyu bugün fuarla yaşıyoruz. Hafta sonu da ayrı bir coşkuya ev sahipliği yapacağımızı bildirmek ve sizleri davet etmek istiyorum. İlimiz Türkiye ekonomisinin ürettiği kamu kaynaklı finansman ile yatırımları gerçekleştirmede aldığı pay ile Türkiye'de en büyük yatırımı alan 5'nci il konumundadır. Bu hafta sonu Başbakanımız 12 bakanımız, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı sayın Barzani ile saat 13.00'de Kantar Kavşağı'nda toplu yatırımların açılışını gerçekleştireceğiz. Bin 211 yatırıma, 900 trilyon lira harcanmak suretiyle ilimizde yatırım yapan bölgesel kurumlar başta olmak üzere, eğitim, sağlık ve altyapı yatırımları olarak, sizlerin ödediğiniz vergilerle yapılan yatırımların sahipleri olarak sizleri davet ediyoruz. Ülkemizin iki önemli sanatçısı İbrahim Tatlıses ve Şivan Perwer da katılacak, sizleri bilgilendirmek isterim" dedi.
"KADİM DİYARBAKIR'I YAŞAMAK İÇİN DUA EDELİM"
Mobilye sektörünün Türkiye'deki lokomotif sektör olduğunu ifade eden Kıraç, Türkiye'nin, 400 milyar dolarlık dünya mobilya sektörünün sadece 10 milyar dolarlık bölümünü oluşturduğunu söyledi. 5 yıl içerisinde, sektör ihracatının 1 milyar dolardan, 2 milyar dolar seviyesine çıktığını anlatan Kıraç, gıda, dekorasyon ve moda sektörleri ile ilgili istatistiki bilgiler verdi. Diyarbakır'da 47 bin çiftçi ailesinin yaşadığını hatırlatan Kıraç, "Son aylarda yaşanan değişimlerle ilimizin adı terör ve endişe ile değil, sevgi ve barışla anılmaya başlanmıştır. İnşallah önümüzdeki yıllarda, günlerde, müzik dinletileri, sanat gösterileri, edebiyat söyleşilerinin yaşandığı geçmişteki kadim Diyarbakır'ı hep birlikte yaşamak için dua edelim ve çalışalım" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Vali Kıraç, milletvekilleri ve diğer konuklarla birlikte fuarın açılış kurdelasını kesti. Kıraç ve milletvekilleri daha sonra fuardaki standları gezerek görevlilerden bilgi aldı.
Vali Kıraç ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Emniyet Müdürlüğü stadında, taş oymacılığı yapan genç kızlarla yakından ilgilenerek, kendilerine ikram edilen aşureyi yedi. Fuar, 17 Kasım'a kadar açık kalacak.