Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI (Sakarya), ()- SAKARYA’nın Ferizli İlçesi'nde oturan ve kendisi gibi gönüllü kişilerle kayıp çocukları bulmak için 7 ülkede binlerce kişiye ulaşan, Türkiye'yi il il dolaşan Yahya Durmaz'ın 'Sakarya’nın insan kaçakçılığının merkezi oldu' iddiasına Sakarya Valisi Mustafa Büyük, tepki gösterdi. Vali Büyük, "Bu iddialara cevap verme gereği bile yok" dedi.
Ferizli'de oturan, daha önce aralarında ünlü kişilerin de bulunduğu ziyaretçilerine suyla fal bakmasıyla tanınan Yahya Durmaz, 2 yıl önce 'Kayıp Çocuk Platformu' adı altında gönüllü bir çalışma başlattı. Bu çalışmaları Sakarya’da yerel gazetelerde de yer alan Yahya Durmaz, kendisine katılan diğer gönüllülerle birlikte önce Türkiye’yi dolaştı, sonra da kaybolan ve kaçırılan çocukların izinde 7 ülkeye gitti. Yahya Durmaz, 8 bine yakın kişi ile birebir görüştüklerini belirterek, "Yaptığımız çalışmalarda görüştüğümüz çocuklar psikolojik olarak bitmiş tükenmiş. Güven ise hiç kalmamış. İşte bu çocukları bulup ülkemize getiriyoruz. Ancak çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için birlik ve beraberlik içinde yol alıyoruz" diye konuştu.
Durmaz, "Bugüne kadar bulduğunuz kayıp var mı?" sorusana "Var" yanıtını verirken isim vermedi. 
İNSAN KAÇAKÇILIĞININ MERKEZİ
Daha önce söylediği "Dünyadaki insan kaçakçılığının merkezi Sakarya" şeklindeki iddiasını tekrarlayan Durmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyadaki insan kaçakçılığının merkezi Sakarya. Ortadoğu'dan kaçırılan çocuklar da mülteciler de hep buradan Ege, Trakya ve Karadeniz'e gönderiliyor. Her kaçağın bir Sakarya macerası var. Nedeni, Sakarya'nın, büyük şehirlere girmeden önceki ilk kapı olması. Biz de bütün işimizi gücümüzü bıraktık kayıp çocukları arıyoruz. Hepimiz gönüllü çalışıyoruz. Birçok STK bizi destekliyor. Maddi sorunumuz yok."
VALİ BÜYÜK: CİDDİ DEĞİL
Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Durmaz'ın "Dünyadaki insan kaçakçılığının merkezi Sakarya" sözlerine tepki gösterdi. Vali Büyük, Durmaz’ın sözlerini ciddi bulmadığını söyledi. Vali Büyük, "Bu iddiaların üzerinde fazla durmaya bile gerek duymuyorum. Cevap vermeme bile gerek yok. Benim buna söyleyecek sözüm yok. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne yansıyan bir durum yok. Emniyet'te ' kaçakçılığının merkezi' iddiasıyla ilgili herhangi bir çalışma bile söz konusu değil" diye konuştu.

ZT,AG(MB/SS) (FOTOĞRAFLI)