ERZURUM Valisi Ahmet Altıparmak, PKK'lı teröristlerin 20 yıl önce Çat ilçesinin Yavi beldesinde bir kahveye doldurarak katlettiği 33 kişinin anısına yaptırılan şehitliği ziyaret etti, barış sürecinin bu acıları dindirmesi dileğinde bulundu.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Adnan Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ve daire müdürleri ile birlikte Çat ilçesine gelen Vali Ahmet Altıparmak, Yavi beldesindeki şehitliği ziyaret etti. Çat Kaymakamı Doğan Dinç, Yavi Belediye Başkanı Adulhalik Yılmaz ile vatandaşların da hazır bulunduğu ziyarette Vali Altıparmak şehitler için dua etti. Başsağlığı dileğinde bulunan Vali Altıparmak'a şehit ettiği 33 kişiden biri olan Selami Kudret'in babası 70 yaşındaki Fahrettin Kudret, "O gün bende oradaydım. Ateş açılınca kaçtım. Sayın Paşam, biz katillerin peşindeyiz. Katiller bulunsun. İçerim sızlıyor" diye konuştu.
Saldırıdan yaralı olarak kurtulan 40 yaşındaki Celil Köse ise "'Kimlik kontrolü yapacağız' dediler ve halkı kahvehaneye doldurdular. Sonra içlerinden biri 'Sivas olaylarını hatırlıyor musunuz?' dedi. Bizim çoban, 'beni dövenler işte bunlar, bunlar terörist' dedi. Teröristler bomba attı ve ortalık toz oldu. Sonra silahlarını ateşlediler. Ortalık kan gölüne döndü" dedi. Yavi'de büyük bir acının yaşandığını belirter Vali Altıparmak, "İnşallah bu ülke böyle bir acıyı bir daha yaşamaz. Barış süreci bu manada acıları dindirir" diye konuştu.
33 KİŞİ KATLEDİLDİ
25 Ekim 1993 günü akşam ezanı okunurken Çat nüfusuna kayıtlı Z.B.'ye ait 25 DY 442 plakalı kamyonet, beş kişilik terörist bir grup tarafından gasp edildi. Olay günü Çat'a bağlı Yavi beldesinin telefon hatları kesildi. Askeri kamuflaj elbiseleri giyip G-3 piyade tüfeği taşıyan örgüt mensupları, beldede 'kimlik kontrolü yapacağız' diyerek vatandaşları kahveye doldurdu. Sonra da silahlarıyla ateş açan teröristler 33 kişiyi öldürdükten sonra kaçtı.