SAMSUN Valisi Hüseyin Aksoy, kentin 'suç haritasını' çıkardıklarını belirtirken, "Samsun’da artık hangi sokakta hangi saatte ne tür suç işlendiğini biliyoruz" dedi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentteki görevinde bugün itibariyle 4 yılı tamamlaması nedeniyle Yelken Kulüp’te gazetecilerle bir araya geldi. Vali Aksoy, Samsun’da 4 yıl içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili sunum yaptı. 15 ana başlıkta hayata geçirilen projeleri ve yapılan yatırımları anlattı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Vali Aksoy, kentin, turizm sağlık, eğitim, emniyet, ticaret, sosyal güvenlik, spor, ulaşım, ekonomi gibi alanlardaki son durumunu hakkında bilgi verdi.
Vali Aksoy, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgelerinde 2010 yılında toplam 34 bin 475, 2013 yılında da 40 bin 972 asayiş olayı meydana geldiğini söyledi. Vali Aksoy, Samsun’un suç haritasını çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu;
"Samsun İli Suç Haritası Hazırlama ve Önlemleri Tespit Etme Komisyonu suçlarla etkin mücadele için, suçların işleniş zamanları, yoğunlaştığı alanlar, suçluların yaşları, eğitimleri, aile yapıları, suç işlemenin sosyal, kültürel, toplumsal ve ekonomik nedenlerinin incelenerek Samsun ili suç haritasının çıkarılması amacıyla kurulmuştur. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda hangi suçlar nerede hangi saatte işleniyor. Bunun nedenleri nelerdir. Bunları haritada işledik. Bunlara yönelik olarak yeni devriyeler, alınması gereken ek tedbirleri almak suretiyle çalışmalarımızı yaptık. Yani Samsun’da hangi sokakta, hangi saatte ne tür suç işleniyor, artık biz biliyoruz. Bununla ilgili olarak da alınabilecek tedbirleri imkanlar ölçüsünde alma noktasında arkadaşlarımız daha yoğun bir gayret içerisinde çalışmalarını sürdürüyor."
Vali Aksoy, ayrıca halkın yoğun olarak kullandığı ve suçun yoğun olarak işlendiği bölgelerde devriye polislerinin görevlendirildiğini de dile getirerek, "Olaylara seri bir şekilde müdahale edebilmek için 3 olan motorize Yunus timi sayısı 7’ye çıkartılmış, Kabahatler Kanunu uygulamaları artırılmış ve olayların oluşmadan önce engellenmesi amaçlanmıştır" diye konuştu.
Kentte 2010-13 yıllarında uyuşturucu maddelere karşı yapılan mücadeleyi anlatan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "İlimizde, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonlar kapsamında özellikle 2013 yılında 2010-2011 ve 2012 yılına göre ele geçirilen uyuşturucu miktarlarında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Sadece 2013 yılında 4 bin 548 kilo esrar, 65 bin 757 kök kenevir ve 229 bin 491 gram eroin ele geçirilmiştir. 4 yılda toplam 5 bin 776 kilo esrar, 487 bin 590 kök kenevir, 3 bin 732 gram bonzai, 270 bin 879 gram esrar, 20 gram kokain, 16 bin 136 adet de extacy ele geçirilmiştir. Uyuşturucu ile ilgili çok etkin bir mücadele ve çalışmamız var. Bir boyutuyla transit yol olarak buranın kullanılmasına karşı ciddi yol uygulamaları ve çalışmalarımız var. İkincisi de sokak satıcılarına yönelik çalışmalarımız var. Planlı operasyonlarımız sokak uygulamalarımız oluyor. Özellikle son dönemlerde bonzai çok ciddi şekilde piyasaya girme gayreti var. Eroinde burası bir transit yol olarak kullanılma gibi girişimler var" dedi.
Özellikle 2012 yılında meydana gelen sel felaketinden dolayı bir daha böyle ağır sonuçlarla karşılaşılmaması için kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya gelerek önemli yatırımlar yaptığını dile getiren Vali Aksoy, şöyle konuştu:
"Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri 7’nci Bölge Müdürlüğü, Karayolları 7’nci Bölge Müdürlüğü, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü toplamda 142 milyon 226 bin 38 TL tutarlı 50 projeye hayata geçirilmiştir. Ne kadar yağmur yağabileceğini tahmin etmemiz mümkün değil, Devlet Su İşleri bu konuda Türkiye’nin en uzman kuruluşudur ve ciddi bir kurumdur. 2012 yılında Canik'te meydana gelen selde Yılanlı deredeki tahminleri tutmamıştır, tutmayabilir. Çünkü küresel değişim neticesi çok lokal bir bölgeye çok ciddi yağmur yağıyor.Tedbirler alınacak ancak küresel ısınmadan kaynaklı çok farklı bir yağış rejimiyle karşı karşıya kaldığımızı da unutmamalıyız. Zaman zaman selle ilgili farklı değerlendirmeler yorumlarda yapılıyor. Küresel ısınmadan kaynaklı olarak yağış rejimi de değişti. Özellikle Yılanlı dereyi örnek verirsek, Devlet Su İşleri’nin Yılanlı deredeki tespitlerine göre 500 yılda bir olası sel durumunda beklenen su miktarı 299 metreküptü ama 2012 yılında sel sonrası yapılan ölçüm neticesi gelen suyun 710 metreküp olduğu görüldü. Dolayısıyla öngörülemeyen bir sel gerçekleşti. Bu bir afettir." 

YK(MS/İD) (FOTOĞRAFLI)