Elvan EZBER İSTANBUL, () TARİHİ Vahdettin Köşkü’nün yakınındaki 13 ev için  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümenince alınan yıkım kararı ev sahiplerini tedirgin etti.  Bazı ev sahipleri evlerini yıktırmamak için hukuki yollara başvurdu,  yardım için Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarına sıkıntılarını anlattılar.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a "Vahdettin Köşkü ve arazisi, çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra hangi amaçlarla kullanılacaktır? Bu bölgenin Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisi olacağı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Özkes, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle dün TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, şu ifadelere yer vermişti:

"Basına yansıyan haberlere göre İstanbul Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nün yakınlarında bulunan 13 haneye yıkım kararı çıkmıştır. Bu bağlamda; Vahdettin Köşkü'nün çevresinde bulunan 13 hanenin yıkılacağı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise, 2 Temmuz 2013'te Vahdettin Köşkü ve çevresi yol düzenleme projesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan kamulaştırma kararında, mahalle sakinlerinin evlerinin parsellerde bulunmamasına rağmen bu yıkım kararı hangi gerekçelerle alınmıştır? Vahdettin Köşkü ve arazisi, çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra hangi amaçlarla kullanılacaktır? Bu bölgenin Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisi olacağı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

KÖŞKTE ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Çengelköy'deki tarihi Vahdettin Köşkünün bahçesine çimler serildi, giriş güvenlik amaçlı olarak MOBESE kameraları takıldı, bahçe içinde yollara taşlar döşeniyor. Köşkün alt tarafta kalan Hasan Paşa Setti Sokak’taki, yıkılacağı iddia edilen 13 evde oturanların huzursuzluğu ise sürüyor. Ev sahiplerinden Hüseyin Kamil Özdemir, şunları söyledi:

 "60 yıldır burada yaşıyoruz. Bu arazi içindeki hisse sahibiyiz. Yukarıda Başbakan’a konut yapıldıktan sonra bu manzarayla karşılaştık. Bir hisse sahibi 'arazime giremedim' diye dilekçe vermiş. Şikayette bulunmuş. Boğaziçi İmar Müdürlüğü encümenden yıkım kararı çıktı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü adliye midir? Emniyet müdürlüğü müdür? Bu karar çıkarıldıktan sonra 15 gün içinde yıkım olacağı için evlerin boşaltılmasını istediler. Bize herhangi bir çözüm göstermiyorlar. Sadece 'yıkacağız boşaltın' diyorlar" dedi.

Bir başka ev sahibi Muhammet Sarıhasan ise, "Köşkün binası ne zaman yapıldı. Tebligatlar bize geldi. O zamana kadar hiçbir şey yoktu. Gerekçe olarak kimisine 'yeşillendirileecek', kimisine 'kamulaştırılacak' kimisine de 'hisse sahiplerinden şikayet var' denildi. Her kafadan bir ses çıktı. Asıl gerekçe Başbakan'ın konut inşaatı. Bizi zamanla buradan çıkarmaya uğraşıyorlar. Zor durumdayız. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Ev sahiplerinden İsmail Sever de  "Bize 'çekin gidin buradan' diyorlar. Gidelim de nereye gidelim. Ben bir yere gitmem. Ben burada doğdum, çocuklarım burada doğdu büyüdü. Şimdi üniversiteye gidiyor. Benim mezarlarım burada. Şimdi kalkacaksın. 60 yıllık mahalleliyi buradan kovacaksın. Ben buradan çıkmam" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)

  

....// KUTU//...

 Ev sahiplerinden Muhammet Sarıhasan'a gönderilen ve  17 Temmuz 2014 tarihine kadar yıktırmasını ya da belediye tarafından tahliye ve yıkım işlemi yapılacağını belirten 7 Temmuz 2014 tarihli tebligat şöyle:

TALİKEN TEBLİGAT

İlgi: İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeninin almış olduğu 14.05.2014 tarih ve 1328-1113 sayılı Encümen Kararı

Üsküdar İlçesi, Çengelköy Mahallesi, Yukarı Hasan Paşa Setti Sokak, 143 pafta, 865 ada, 9 parsel taşınmaz ile ilgili olarak alının ilgi Encümen Kararı doğrultusunda parsel üzerinde bulunan yapıların tamamının yıktırılmasına karar verilmiştir.

Bu nedenle; ilgi Encümen Kararı doğrultusunda Üsküdar İlçesi, Çengelköy Mahallesi, Yukarı Hasan Paşa Setti Sokak, 143 pafta, 865 ada, 9 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan No: …. Kapı sayılı yapıyı nüfus ve eşyadan tahliye ederek 17/07/2014 tarihine kadar yıktırmanız, aksi taktirde tahliye ve yıkım işleminin 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu, 3194 sayılı Kanun ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve yürürlükteki mer-i mevzuat hükümleri gereğince Belediyemiz tarafından yapılacağı, oluşacak masrafların %20 fazlası ile tarafınızdan tahsil edileceği, belediyemizce yapılacak çalışma esnasında oluşacak her türlü zarar ve ziyandan Belediyemizin sorumlu olmayacağı, doğacak hukuki sorumluluktan mesul olacağınız hususu imza mukabili tevdi-i ve tebliğ olunur.