SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, "Önümüzdeki aylarda kar ve yağmur yağmaz ise Türkiye'de kuraklık yaşanabilir" dedi. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy ise kar yağışı olmaması halinde bu yıl buğday rekoltesinin düşeceğini dile getirdi.
Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı bazı sorunları da beraberinde getirmeye başladı. CÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, devam eden kış ayı ve sonrasında baharda yağış olmaması halinde Türkiye'yi bazı tehlikelerin beklediğini söyledi. Türkiye genelinde kuraklığın devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Değirmenci, "Barajlarda su seviyesinin düşerek yüzde 30'lara, 50'lere ulaştığını görüyoruz. Kar yağışı çok önemli. Kar olduğu zaman yer altı suları besleniyor. Yağmur yağışı olduğu zaman ise su sellenmeyle hızlı bir şekilde havzayı terk ediyor. Ama kar şeklinde olursa erimeyle birlikte su yer altına iniyor. Yeraltı sularını besliyor. Yer altındaki sularındaki azalması kar yağışının az olmasından kaynaklanıyor. Kuraklığın sonucunda içme suyu kaynakları azalıyor. Bu konuda sıkıntı yaşamamak için su tasarrufu ile ilgili çalışmalar yapmak gerekiyor. Tasarrufla ilgili çalışmaların tüm Türkiye genelinde başlaması gerekiyor. Yoksa Türkiye'de kuraklık yaşanabilir" diye konuştu.
BUĞDAY ÜRETİMİNDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR
CÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy ise yağışların olmaması ve don olayının yaşanması halinde buğday üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Karaköy, son 10-15 yıllık dönemde küresel ısınmanın etkilerinin Türkiye'de yoğun bir şekilde hissedildiğini belirterek, "Son 40 yıla bakacak olursak Türkiye'deki 2 milyon 500 hektar sulak alanın 1 milyon 300 bin hektarını kaybetmişiz. 20 yıl içerisinde 4 bin metreküp olan kişi başına düşen su miktarı bin 400 metreküpe düşmüş durumda. Hızlı bir şekilde küresel ısınmadan dolayı su kaybediyoruz. Elbette bu küresel ısınma tarımsal alanda ürün miktarının azalması ile kendisini gösterecektir. Buğday tarımı genellikle kurak alanlarda yapılır. Ekim ayından sonra bir kez kar yağışı gerçekleşti. Bunun ardından havalar ısındı. Buğday tarımında kış ve yağış özellikle 2 şekilde ürünü etkileyebilir. Birincisi don kesmesi. Buğday kar altında olduğunda ürün çıkış gerçekleştirdiğinde zarar görmez. Ancak kar mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan dolayı eridiğinde özellikle bu yıl don kesmesi dediğimiz olay yaşanabilir. Bu olay gerçekleşirse üründe ciddi bir azalma görülecektir. Ayrıca erken çiçeklenme dönemine baktığımızda bitki boyunun kısa olması, yaprak alanlarının daha kısa olması verimde önemli azalmalara neden olacaktır. Çiçeklenme dönemine yakın yaşanacak kuraklıklarda tane dolumlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer Nisan ve Mayıs sonuna kadar yağış olmazsa Buğday rekoltesinde ciddi azalmalarla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.
Uzmanlar şu an henüz kış döneminin bitmediğini,gelecek aylarda beklenen yağış seviyelerinin gerçekleşmesi halinde bu tür sıkıntıların yaşanmayabileceğine dikkat çekti.