Orhan UZUN- Soner GÜLEZER/İZMİT (Kocaeli), () - İZMİT Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğu öğrenci 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra fırtınaya yakalanarak batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de anıldı.
O tarihte İzmit'in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, vapurla İzmit'teki sanat okulu ile liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 Cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00'da vapura bindi. Üsküdar Vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket ettikten kısa bir süre sonra bugünkü Petrol Ofisi açıklarında şiddetli fırtınaya yakalanarak ikiya ayrılıp battı.
Kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki Üsküdar'da bulunan yolcular denize dökülürken, onların yardımına hemen karşı sahilde Gölcük açıklarında demirli bulunan Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.
KAPTAN GEMİYİ TERKETMEDİ
O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atıldı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarıldı. Kaptanın gemisini terketmediği anlaşıldı.
DENİZE ÇELENK VE KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI
Bugün İzmit'te 1 Mart Vapur İskelesi'nde düzenlenen anma törenine Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkanı Nivzat  Doğan, İzmit Lisesi Mezunları Derneği ile İzmit Sanat Okulu Derneği başkan ve yöneticileri, faciada ölenlerin yakınları, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından denize çelenk ve kırmızı karanfiller bırakıldı.    Bu arada İzmit Lisesi'nde düzenlenen törende de, okul bahçesinde bulunan ve faciada kaybedenlerin adlarının yazılı bulunan anıt önünde saygı duruşunda bulunuldu.
Bu faciada en büyük kaybı veren yerleşim birimi olan Gölcük'teki tören ise Üsküdar Şehitliği'nde gerçekleştirildi. Buradaki törene Gölcük Kaymakamı Adem Yazısı, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, ölenlerin yakınları ve öğrenciler katıldı. Anma töreninde facia gününü anlatan 70 yaşındaki Hikmet Ağaçkopan o günü hayatı boyunca unutamadığını belirterek şunları söyledi:
"Facianın yaşandığı gün okulda bayrak merasimi olduğu için erken ayrıldık. Koşarak vapur iskelesine gittik. Vapur 7 dakika önce iskeleden erken ayrıldı. Seka Fabrikası önüne geldiğimizde hava biranda karardı ve denizin rengi değişti. Vapurun camları kırıldı ve kaptan köşkü uçtuktan sonra sol tarafa doğru vapur suya gömüldü. Ben de battım suya. Su üstüne çıktım. Oradan 3 kişi deniz yüzeyine çıktık ve denizaltı ile gelen askerler bizi kurtardı. Ertesi gün her yerden cenazeler kalkınca çok arkadaşlarımızın öldüğünü anladık."
Faciada Gölcük gibi yine çoğunluğu öğrenci 80 civarında kurban veren Karamürsel İlçesi'nde de anma etkinliği gerçekleştirildi.

OU,SG(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)