Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, () - UŞAK'ın Ulubey İlçesine bağlı Avgan Köyü'nde bulunan gövdesi çürüyerek boşalan 560 yıllık olduğu belirtilen çıtlık ağacı, yemyeşil dallarıyla görenleri şaşırtıyor. Köylülerinin sembolü olan çıtlık ağacının köye uğur getirdiğine inanılıyor.
Avgan Köyü'ndeki çıtlık ağacı zamana meydan okuyor. Karaağaçgillerden düz kabuklu, kerestesi sert ve dayanıklı bir ağaç olan çıtlığın (Melengiç-Celtis) mercimekten büyük, yuvarlak, buruk lezzetteki meyvesinden kahve yapılıp içiliyor. Çıtlık ağacının Anadolu halkı arasında nazara karşı uğur getirdiğine inanılıyor. Avgan'a ilk gelen Türk boyları çıtlık ağacını görünce yerleşim alanını nazardan ve diğer kötülüklerden korunmak için ağacın çevresine kurması nedeniyle zamanla büyüyüp gelişen köyün ilk yerleşim alanına da 'Çıtlık Mahallesi' adı verildi.
Çıtlık ağacının gövdesinin erimesine rağmen zamana meydan okuduğunu ifade eden Avgan Köyü sakinlerinden Abdullah Akçay şunları söyledi:
"Çıtlık ağacı 560 yıldır gövde kabuklarına tutunarak halen yemyeşil ayakta duruyor. Geçen yıl, beldemiz köye dönüşmeden önce belediye Çıtlık ağacını koruma altına almıştı. Uzmanlara inceleterek ağacın 560 yaşında olduğunu tespit etti. Köyümüzün uğuru olan ağacımız, bugüne kadar dimdik kalmayı başardı. Ama zaman, onu da yıprattı. Ağacın kenarları aşındı, gövde içi boşaldı. Ancak, ağacımız her şeye rağmen dimdik duruyor ve her yıl yeşeriyor. Her an gövdesinden kopacakmış gibi bir görünüme sahip olsa da yaşamayı başarıyor. Her ihtimale karşı geçen yıl kendi dalından aldığımız bir çıtlık fidanı diktik o da hızla büyümeye başladı. Çıtlık ağacımız şu anda kucağında yavrusu olan bir anne gibi köy meydanında ihtişamıyla duruyor."
'GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ'
Belediye Başkanlığı döneminde çıtlık ağacını koruma altına alan Avgan Muhtarı Mümin Bayer ise şöyle dedi:
"Bu ağaç, bize atalarımızdan miras kaldığından ona gözümüz gibi bakıyoruz. Manevi değeri yüksek olan ağacımızın geçen yıl gövdesinin çok inceldiğini görünce, Uşak Orman İşletme Müdürlüğü'nden yardım istedik. Köyümüze gelerek yaş tespiti yaptılar. Ağacın yaşaması için de teknik bilgiler verdiler. Biz de ne olur olmaz diyerek ağacın hemen yanına çıtlık fidanı diktik."

YK(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)