AVRUPA Birliği (AB), Eğitim, Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından finanse edilen ve Sorgun Genç Oyuncular Platformu tarafından hazırlanan proje kapsamında, unutulmuş çocuk oyunları yeniden hatırlandı.
Proje Sorumlusu Mustafa Yeşiloğlu, AB Gençlik Değişim Projesi çerçevesinde 'Büyüyoruz' projesi hazırlayıp, Genç Oyuncular Platformu olarak bir hafta süreyle İtalya'ya gittiklerini, ikinci ayağını ise Türkiye'de gerçekleştirdiklerini belirtti. Proje kapsamında Sorgun'a, İtalya, Letonya, Fransa, Estonya ve Litvanya olmak üzere 5 ülkeden 25 gencin geldiğini, bu gençlerle birlikte proje ortağı 5 ülkenin 100 e yakın çocuk oyununu oynayıp, yeniden hatırladıklarını söyledi.
Yeşiloğlu, proje ile ülkelerin unutulan oyunlarını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini belirtirken, "Yerleşik bir hayata geçen ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte sokak ve çocuk oyunlarından uzak kalan yeni nesil, maalesef bu oyunların bir çoğunu bilmiyor. Biz bunu tersine çevirip unutulan o güzel oyunları yeni nesle de öğretmek istiyoruz" dedi.
Program kapsamında Estonya'dan Tiina Noulik'in gösterdiği 'vrim', ardından 'Körebe' isimli Türk oyununu oynandı. Letonya'dan Atis Borinskis'in 'Sauna Yakma', İtalya'dan Luigi De Santis'in 'Asker Tokadı', Litvanya'dan Ovidijus Kriauciunas 'Ninja' ve Fransa'dan Katharina Brehat'ın '1-2-3 Güneş' isimli oyunları ilgiyle izlendi. Avrupalı gençler, oyunların bitiminde topluca kameraların önüne geçip, he birlikte 'Büyüyoruz Türkiye' diye bağırdılar.
İtalya'dan gelen Luigi De Santis, Türkiye'yi çok beğendiğini ve özellikle Kapadokya'ya hayran kaldığını vurgularken, bu tür kültürel oyunların insanları birbirine bağlayıp, daha mutlu yaptığını dile getirdi. Litvanyalı Ovidijus da ilk kez böyle bir projeye katıldığını belirtirken, Sorgun, Yozgat ve özellikle Kapadokya'yı çok sevdiğini, söyledi.

HY (AY/AAA)(FOTOĞRAFLI)