BURSA’nın Karacabey İlçesi’ndeki longoz ormanlarını tanıtmak için doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş'in hazırladığı ve içerisinde Cem Davran, Erkan Can, Bahtiyar Engin gibi ünlü isimlerin de yer aldığı tanıtım filmi, internetteki video paylaşım sitelerinde büyük ilgi görüyor.
Avrupa'da örneği kalmayan, dünyada ise bir elin parmaklarını geçmeyen longoz ormanlarından biri olan Karacabey Longoz Ormanı, son yıllarda doğaseverler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı. Türkiye’de longoz ormanları içerisinde ünü en az olan Karacabey Longozu, son yıllarda yapılan çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başardı.
Çektiği fotoğraflarla kamuoyuna Karacabey Longozu'nu tanıtmak için yoğun çaba sarf eden doğa fotoğrafçısı ve Karacabey Belediyesi basın danışmanı Alper Tüydeş, son olarak Longoz ormanlarında çektiği görüntülerden oluşturduğu 'Karacabey Longozu Diye Bi Yer Var' başlıklı tanıtım filmi internette yoğun ilgi görüyor.
Kurgu ve montajı Tüydeş tarafından hazırlanan filmde Cem Davran, Erkan Can'ın yanı sıra Yüzüklerin Efendisi filmindeki 'Gollom' krakterini seslendiren Bahtiyar Engin ve Faruk Akgören gibi ünlü isimlerde projeye destek verdi.
Ünlülerin kamera karşısına geçerek çeşitli tiplemelerle Karacabey Longozu'nu dile getirdikleri film yaklaşık 6 dakika sürüyor. İçerisinde Karacabey Longozu'nun zengin doğa manzaralarının yanı sıra canlı çeşitliliğinin de yer aldığı filmin müziği ise yine Karacabeyli Mertcan Büktel tarafından bestelendi.
İnternette yayınlandıktan çok kısa bir süre sonra yüz binin üzerinde kullanıcı tarafından izlenen video, yerli ve yabancı doğaseverler tarafından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tüydeş yakında Bursa’da açacağı fotoğraf sergisinde yine Karacabey Longoz Ormanı başlığıyla Longozu Bursa kamuoyuna tanıtmayı hedefliyor.
Tüydeş Longoz ormanlarının tanımını ise şu şekilde yapıyor:
"Longoz ormanları bir diğer adı subasar ormanı olarak da anılmaktadır. Dünyada sayıları 6-7 olduğu bilinen ve bu sebeple nadir görülen bir orman yapısıdır longozlar. Longoz ormanı deniz seviyesi altında olduğu için ve sulak alan kenarlarında oluştuğu için yağışlarla birlikte kış aylarında tamamen sular altında kalıyor. Yılın büyük bir bölümünü bu şekilde su altında geçiren orman tabanı, yazın suyun yerini yemyeşil alanlara bırakmaktadır. Her yıl bu döngü içerisinde yer alan longoz, delta oluşumlarında görüldüğü için nehirlerin taşıdığı alüvyonlarla kaplı bir arazi yapısına sahiptir. Bu sebeple zengin ağaç ve bitki çeşitliliğini ve bununla doğru orantıda geniş bir yabani hayvan popülâsyonuna ev sahipliği yapan longozlar, yaban hayatında büyük bir öneme sahiptir. Karacabey Longozunun yanı sıra Türkiye’de Acarlar ve İğneada longozu yer almaktadır. Büyüklüğü itibariyle her ne kadar iğneada Longozunun adı ön planda tutulsada yapılacak resmi bir ölçümle Karacabey’in, İğneada’nın bu namını elinden alacağını düşünüyorum. Ayrıca bölgede yapılacak endemik bitki türleri ve böceklerle ilgili çalışmalarında Karacabey’in yaban hayatındaki önemini daha çok arttıracağı kanaatindeyim."