Taylan YILDIRIM/ İZMİR ()- ÇOĞUNLUKLA klimalardan kaynaklanan lejyoner bakterisinden dolayı akciğer rahatsızlığı geçirip 10 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden, beyin ve sinir cerrahisi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof.Dr. Yusuf Erşahin için Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tören düzenlendi. Meslektaşlarının gözyaşlarıyla başarılarını anlattığı Prof.Dr. Erşahin'e en duygulu veda ise, henüz 6 yaşında beyin tümöründen ameliyat ederek hayata bağladığı Bora Altındağ'dan geldi. Şu anda 16 yaşında olan Altındağ, "Beni yaşama döndürdü. Bizi kimlere emanet etti bilmiyorum ama. Acım çok büyük" dedi.
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ve sinir cerrahisi alanında çalışmalar yürüten, çocuk beyin cerrahisi konusunda Türkiye'nin en önemli bilim adamlarından olan 56 yaşındaki Prof.Dr. Yusuf Erşahin, Adana'da katıldığı bir tıp kongresinden döndükten sonra ağır gribal rahatsızlık geçirdi. Ratsızlığı nedeniyle 3 gün hastanedeki görevine gelemeyen Prof. Dr. Yusuf Erşahin, en son kendisi gibi doktor olan kız kardeşi Figen Erşahin ile Ege Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. Görev yaptığı klinikte kendisini iyi hissetmediğini söyleyen ve bu nedenle de içeriğini söylediği serum hazırlatan Prof.Dr. Erşahin, bir kaç saat kaldıktan sonra da ayrıldı.
10 GÜN BOYUNCA UYUTULDU
Ancak bir gün sonra fenalaşan Prof.Dr. Yusuf Erşahin, eşi tarafından evlerine yakın olan Özel Kent Hastanesi'ne kaldırıldı. İlk gün tedavisi yapıldıktan sonra akciğerindeki rahatsızlıktan dolayı 9 gün boyunca vücudunun dinlenmesi için uyutulan Prof.Dr. Erşahin, dün hayatını kaybetti. Prof.Dr. Yusuf Erşahin'in tedavisi sırasında alınan kan örneklerine görev yaptığı Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan testler sonrasında genellikle klimalardan bulaşan 'Lejyoner bakterisi' belirlendi. Prof.Dr. Erşahin'in bu bakteriden dolayı da hayatını kaybettiği saptandı.
MESLEKTAŞLARI HASTALARI UĞURLADI
Prof. Dr. Yusuf Erşahin için Ege Üniversitesi Hastanesi Muhiddin Erel Amfisinde tören düzenlendi. Eşi Burçak Erşahin ile kızı Ece Erşahin'in de bulunduğu törende, konuşan emekli beyin cerrahı Prof. Dr. Saffet Mutluer, "Yusuf Erşahin, öğrencilik yıllarında annesinin rahatsızlığından dolayı kardiyolog olmak istiyordu. Ancak benim yönlendirmemle beyin cerrahı oldu. Şimdi bu alanda önemli bir isim oldu. Bugün onu kaybetmenin acısını yaşıyorum" dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz ise, "Bu gerçek olamaz diye haykırdığımız günlerden birisini yaşıyoruz. Acımız çok büyük. Bu Yusuf için bir veda değil asla. Sadece tercihini ikinci yaşamdan yana kullandı. Çünkü 10 gün yaşam mücadelesi verdi ama olmadı. Unutulmayacak bir hekimdi" dedi. Gözyaşlarına boğulan Rektör Candeğer Yılmaz, Prof. Dr. Yusuf Erşahin'in tabutunun başında da kısa süre bekledi.
BORA HERKESİ AĞLATTI
Prof. Dr. Yusuf Erşahin içen en acı vedalardan birisini ise, henüz 6 yaşındayken ameliyatla onu hayata bağlayan Bora Altındağ yaptı. Beyin tümöründen Prof.Dr. Erşahin'in ameliyatıyla kurtulan ve şu anda da 16 yaşında olan Bora Altındağ, "Beni doktor amcam arayıp Yusuf hocanın hayatını kaybettiğini söyledi. Büyük acı yaşadım, hemen buraya geldik. Çünkü beni yaşama o döndürdü. Bizi kimlere emanet etti bilmiyorum ama. Acım çok büyük" dedi. Bora Altındağ'ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Yusuf Erşahin'in, hem ailesi hem de meslektayları gözyaşlarına boğuldu.
BAKTERİ İÇİN SU KAYNAĞI ÜRETİM ALANI
Prof. Dr. Yusuf Erşahin'in hayatını kaybetmesine neden olduğu belirlenen Lejyoner bakterisi için de, testlerin yapıldığı Mikrobiyoloji Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgi Arda, açıklama yaptı. Lejyoner bakterisinin, durağan su kaynaklarında ortaya çıktığını böyleyen Prof.Dr. Bilgi Arda, "Klimalarda ortaya çıkar, daha doğrusu klimaların su kaynaklarında ortaya çıkar. Nehirlerde, akarsularda, su depolarında, duş başlıklarında, havuzlarda, su kaynaklarında suyla ilgili, özellikle bekleyen suyla ilgili bölümlerde ortaya çıkar. Bu bakterinin neden olduğu rahatsızlık gribal bir enfeksiyon rahatsızlığı gibi geçebilir. Kişi bunu farketmeyebilir. Ancak altta yatan başka etkenlerden dolayı akciğer rahatsızlıkları, 50 yaş üstü sigara ve alkol kullanımı gibi, kanser gibi organik bağışıklık sistemini baskılayan rahatsızlıklar gibi durumlarda ortaya çıktıklarında ise bu yüzde 20 oranlarında ölüme neden olabiliyor. Hocamız için de bu bakteriyi nerede yakalandığı konusunda kaynak söyleyemiyoruz. Ancak bazen mikro organizmalar böyle ağır klinik tablolara neden olabiliyor. Hocamızınkinde de bunu yaşadık. Bu bakteri kan testiyle ortaya çıkar, tedavi edilebilir" dedi.
Prof. Dr. Yusuf Erşahin'in cenazesi, daha sonra Bostanlı Beşikcioğlu Cami'ne götürüldü. Prof. Erşahin'in ikindi vakti kılınacak olan namazdan sonra son yolculuğuna uğurlanacak.
HASTALIĞI ÖNEMSEMEDİ Mİ?
Bu arada doktorlar, Prof. Dr. Erşahin'in hastalığını önemsememesinin kurbanı olduğunu da vurguladı. Bir uzmana muayane olup, tetkikler yaptırmak yerine, üst solunum yolu enfeksiyonu diyerek kendi belirlediği serumu uygulayıp evinde dinlenmeye giden Erşahin'in, çok öksürmesine rağmen akciğer filmi bile çektirmediğini, kan testi yaptırmadığını hatırlatan doktorlar, bu hataya meslektaşlarının büyük bölümünün düştüğüne de dikkat çekti.

FOTOĞRAFLI