BOLU'da aşçı adayı öğrencilerle bir araya gelen ünlü aşçılar, Türk yemeklerinin genetiğinin bozulmadan modernize edilmesi gerektiğini belirtirken Türk mutfağının tanıtımı için hiçbir desteğin sağlanmamasını eleştirdi.
İzzet Baysal Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi tarafından düzenlenen 'Şefler Türk mutfağı için öğrencilerle buluşuyor' konulu panel okulun toplantı salonunda yapıldı. Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Recep Alpdoğan'ın da katıldığı panelde uluslararası yarışmalarda ödülleri bulunan aşçılar Rafet İnce, Ayvaz Karabacak, Şenol Özbay, Necat Çuhadar ile Mehmet Yalçınkaya öğrencilerle bir araya geldi. Türk mutfağında yer alan yemeklerin dünya mutfağında yer almadığını belirten Mehmet Yalçınkaya, "Uluslararası olimpiyatlarda yemeklerde en başta ticari, mantıklı ve renk uyumu gibi özelliklerinin olmasına dikkat ediyorlar. Türk mutfağının uluslararası arenada tanıtılması için flaş bir ürün çıkartmalıyız ve star şef yaratmalıyız. Bu sayede Türk mutfağı fırtına gibi esmeli. Türk mutfağındaki lezzetlerin gen ve genetiğiyle oynamadan modernize etmeliyiz" diye konuştu.
Türkiye'de aşçılara destek verilmediğini söyleyen Rafet İnce ise şöyle konuştu:
"Türkiye ile ilgili tanıtım filmleri hazırlanıyor ve hiçbirinde Türk mutfağı ve yemeklerine yer verilmiyor. En son olimpiyatlarla ilgili hazırlanan tanıtım filminde ise kapuçino ve simit vardı. Aşçılık ve yemek adına hiçbir şey yok. Devlet desteği olmadan bir şey olmaz. Olimpiyatlarda dereceler ve madalyalar aldık. Aşçılık devlet tarafından benimsenmiş bir meslek değil. Hafta sonları AVM'lere gittiğinizde fast-food mekanları her zaman dolu. İnsanlar evinde yemek yapmaz hale geldi. Bu ülkede başbakan oy için taksicilere bile destek veriyorsa lütfen bize de gelsin. Eğer oy almak istiyorsa 750 bin kişiyiz lütfen bize de gelsin. Döner, kebap, lahmacun ve baklavadan başka bir şeyimiz yok"