MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Pakdemirli, Muradiye Kampusu’na öğrenci taşıyan 38 servis şoförüne uygulanan psikoteknik ve psikomotor testlerinde sadece 26’sının geçebildiğini söyledi. Öğrenci servisi kazalarına dikkat çeken Rektör Pakdemirli, testi geçemeyen şoförlerin biran önce işten uzaklaştırılmalarını istedi.
Celal Bayar Üniversitesi, il merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafedeki Muradiye Kampusu’na öğrenci taşıyan servis araçlarından birinin 11 Kasım 2013 tarihinde kaza yapması sonucu 1 öğrenci yaşamını yitirmişti. Bu kazanın ardından CBÜ Psikoteknik ve Psikomotor Ölçme Ve Değerlendirme Birimi tarafından öğrenci servis şoförlerine yönelik çalışma başlatıldı. 38 şoför üzerinde test yapıldı. Testi geçemeyen 12’sinin servis şoförlüğü yeterliliğinin bulunmadığı ortaya çıktı. Şoförler hakkında gerekli tutanaklar hazırlanarak, Valilik, Belediye, Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Manisa Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi. CBÜ Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, testi geçemeyen şoförlerin bir an önce uzaklaştırılmasını istedi.
“TOPLU TAŞIMACILIK YAPAMAYACAKLARI ORTAYA ÇIKTI”
Psikoteknik ve Psikomotor Ölçme Ve Değerlendirme Birimi Sorumlusu CBÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Kutlu, testlerin şoförlere ne amaçla yapıldığı söylemeden uyguladıklarını belirtti. Doç.Dr. Kutlu, “Şoförlere, psikoteknik ve psikolojik testler uyguladık. Psikiyatri görüşmelerine baktık. 'Şoförlerin durumları nasıl?, Stres yönetebiliyor mu?, Şiddeti kontrol altına alabiliyor mu?' bunları inceledik. Bunların maalesef birçoğunun daha önceden alınmış psikoteknik belgeleri var. Ancak bu belgeleri olduğu halde bir çoğunun reflekslerinin zayıf olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte psikolojik olarak bazı durumlar ortaya çıktı. 12’si test sonucunda direksiyon başına geçemeyeceği, en azından bu sistem üzerinde toplum taşımacılığı yapamayacağı anlaşıldı” dedi.
NELER YAŞANMIŞTI?
Manisa-Menemen Karayolu’nun 14’ncü kilometresinde meydana gelen kazada, CBÜ öğrencilerini taşıyan Turan Kabakçıoğlu yönetimindeki 45 KS 648 plakalı servis midibüsü, eğimli yolda freni boşalınca kontrolden çıkıp, refüje devrilmişti. Minibüsteki, gazi kızı olan CBÜ Gıda Mühendisliği Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Seher Dayı (18), yaşamını yitirirken, 15 öğrenci de yaralanmıştı.

NU(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)