Ali Can ZERAY/EDİRNE, () - EDİRNE’de Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri, dünya engelliler haftası nedeniyle engeli olmanın zorluklarının farkına varılması için '1 dakikalık engelli olmak' etkinliği düzenledi.
Trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ndeki etkinliğe, üniversite öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş da ilgi gösterdi. Üniversite öğrencileri, vatandaşı kısa bir süreliğine engelli olmaya ikna ederek tekerlekli sandalyeye oturmalarını istedi. Bazı vatandaşlar tekerlikli sandalyeye oturdu, bazıları ise gözlerini bağlı olarak yürümeye çalıştı.
Amaçlarının engellilere yönelik farkındalık yaratmak olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 3’ncü sınıf öğrencisi Derya Tetik şöyle dedi:
"Bir dakikalığına olsun engelli vatandaşlarımızın yerinde olmak adına bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Onların güncel yaşamlarında ne zorluklarla karşıladıklarını eminim çoğumuz düşünmemişizdir. Biz de burada empati kurarak onların neler hissettiğini anlayarak, vatandaşların onlara karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Bir dakikalığına olsun onlar gibi olalım diyoruz."
ZORLUĞUNU DENEYEREK ANLADILAR
Gözlerini bağlayıp elinde baston ile 1 dakikalığına engelli olmayı deneyen Ali Kutlu, "Giderken önüme durmadan bir engel geçti ama farkına vardım. Büyük bir engel değildi ama yine de yürümekte inanın çok zorlandım. Gözleriniz görmeden yürümenin ne kadar zor olduğunu şimdi daha iyi anladım" diye konuştu.
Bir dakikalığına tekerlekli sandalyeye oturarak engellilerin yaşamlarını deneyimleyen Merve Yıldız ise duygularını şöyle dile getirdi:
"Tekerlekli sandalyeye oturmadan önce her şey çok kolay gözüküyordu. Tekerlekli sandalyeye oturunca bunun ne kadar zor olduğunu anladım. Rampa çıkarken ve inerken sürekli sağa sola çarptım. Bu arada tekerlekleri elle çevirmek de çok zor. Bu deneyimi yaşadıktan sonra engellileri daha iyi anlamaya başladım.".

ACZ,(LK/COŞ)(FOTOĞRAFLI)