EGE Üniversitesi'nin Edebiyat ve Fen fakültelerinde eğitim gören bir grup öğrenci, formasyon eğitiminin az sayıda öğrenciye değil, herkese verilmesi için davul zurnalı eylem yaptı. Kampüsteki kütüphane önünde toplanıp, Rektörlük hizmet binası önüne kadar yürüyen ve güvenlik görevlileri tarafından giriş kapısının zincirle kilitlenmesi üzerine içeriye giremeyen öğrencilere Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, son sınıftaki tüm öğrencilerin formasyon eğitimi alabilmesi için YÖK'e istekte bulunacaklarını söyledi.
Fen ve Edebiyat fakültelerinde eğitim gören yaklaşık 200 öğrenci, formasyon eğitimi almak için eylem yapmak üzere Ege Üniversitesi Kütüphanesi önünde toplandı. Ellerinde, 'Ayrıcalık değil, hakkımız olan formasyonu istiyoruz' yazılı pankart ile 'Ne çektin be Fen Edebiyat Fakültesi', 'Kız istedik vermediler formasyonu yok dediler' yazılı dövizler taşıdı. Öğrencilerin eylem yaptığını öğrenip kütüphane önüne gelen Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, formasyon eğitimi için gerekenin yapılacağını belirtti. Daha sonra kütüphane önüne Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer gelip, öğrencileri fakültedeki odasına davet etti. Görüşmede Prof. Dr. Doğer'in açıklamasını yeterli bulmayan öğrenciler, Rektörlük hizmet binasına yürüme kararı aldı.
GİRİŞE ZİNCİR VURULDU
Davul zurna eşliğinde 'Formasyon hakkımız engellenemez' diye slogan atan öğrenciler, kampüsten Rektörlük hizmet binasına kadar yürüdü. Senato toplantısının bitimini beklemek için bahçeye girmek isteyen öğrenciler, kapının güvenlik görevlileri tarafından zincirlerle kilitlendiğini fark etti. Bahçeye girmelerine izin verilmeyen öğrenciler giriş kapısı önünde toplantıdan çıkacak kararı beklemeye başladı.
İYİ HABERİ DEKAN VERDİ
Seslerini Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a duyurmaya çalışan öğrencilerin yanına gelip kapıdaki zinciri açtıran Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazancı, senatoda alınan kararı okudu. Prof. Dr. Kazancı, "Üniversitemizin son sınıfında eğitim gören pedagojik eğitim ve sertifika programına ilan idelecek kayıt tarihlerinde başvuruda bulunan öğrencilerin tümüne verilmek üzere Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı'na bildirilmesi, bu kararın YÖK tarafından onaylanması durumunda, söz konusu öğrencilere eğitimin verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, üniversitemizin 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine, ilgili üniversitelerin açık öğretim fakülteleriyle protokol hazırlanarak pedagojik formasyon ve sertifika programı verilmesine oy çokluğuyla karar verildi" dedi. Kararı duyan öğrenciler büyük sevinç yaşadı. Birbirlerine sarılıp kararı kutlayan öğrenciler daha sonra eyleme son verdi.

TH(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)