VAN'da etkili olan aşırı soğuklar, Erçek Gölü'nün büyük bir kısmını dondurdu. Tekneler göl içinde buzlar arasında kalırken Erçek Gölü'nün jeokimyasını araştırıp bitirme tezi olarak hazırlamaya çalışan Mersin Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri gölde güçlükle numune alabildi. Buz kırıp numune alan öğrencilerden Cihat Gönen, "Araştırma için numune alacak bölge bulamadık. Buz tabakasını görünce çok şaşırdık" dedi. 
Van'da son bir haftadır etkili olan aşırı soğuklar birçok akarsu ve derenin yanı sıra Van'ın Erçek Beldesi'ndeki 98 metrekare yüzülçümüne sahip Erçek Gölü'nün de büyük bir kısmını dondurdu. Bölgede geceleri sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle donan gölde balıkçı tekneleri ve iskeleler yaklaşık 15 santimetre kalınlığındaki buzlar arasında kaldı.  
NUMUNE İÇİN BUZLARI KIRDILAR
Erçek Gölü üniversite öğrencilerinin de tez konusu oldu. Mersin Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğrencileri okullarını bitirme tezi olarak Erçek Gölü'nün jeokimyasını araştırmak üzere Van'a geldi. Göl suyundan numune almak için Erçek'e giden öğrenciler, göl yüzeyinin buzla kaplı olduğunu görünce şoke oldu. Numune almak için gölün çevresini dolaşan öğrenciler, su olan bölge bulamayınca kıyıdaki buzları kırarak numune almaya çalıştı. Öğrenciler gördükleri buz gölünün üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Su sıcaklığının sıfırın altında 28 dereceye kadar düştüğü Erçek Gölü'nün buzlarını taşlarla kırıp numune alan öğrencilerden Cihat Gönen, "Erçek Gölü'nün jeokimyasını araştırdık. İnsan vücuduna yararlı olan materyalleri araştırıp bitirme tezi yapacağız. 5 kilometrede bir numune almamız gerekiyordu. Ancak buz tutmayan bir bölge bulamadık. Buzu görünce çok şaşırdık" dedi.