ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde çay ocağı işleten 46 yaşındaki Musa Ceylan, 29 yıl sonra üniversite hayallerine kavuşuyor. Çay ocağında sınavlara hazırlanan Musa Ceylan "Azmettim, bu yaşta üniversiteye girmeyi başardım" dedi.
Gazipaşa'da 12 yıldır çay ocağı işleten ve ilk üniversite sınavına Gazipaşa Lisesi'nden mezun olduğu 1985 yılında girip kazanamayan Musa Ceylan, yıllar sonra hedefine ulaşmayı başardı. Bu yıl LYS sınavlarına giren evli ve 1 çocuk babası Musa Ceylan, TS-2 puan türünde 246.858 puan alarak üniversite tercih yapma hakkı kazandı.
ÇAY OCAĞINDA SINAVA HAZIRLANDI
Tek başına işlettiği çay ocağında hem müşterileriyle ilgilendiğini hem de fırsat buldukça ders çalıştığını belirten Musa Ceylan, ders çalıştığı sırada müşterileriyle ilginç diyaloglar yaşadıklarını anlattı. Ceylan, "Bazen derse dalıyordum. Çay bekleyen müşteriler, 'Çaylar nerde kaldı Musa' diye seslenirdi. Ben de 'Biraz bekleyin arkadaş. Beklemek istemeyen kalksın çayını kendisi alsın. Şu an ders çalışıyorum' diyordum. Ders çalıştığımı gören müşterilerim kalkıp çayını kendisi alırdı" diye konuştu.
Musa Ceylan, dershaneye gitmediğini, özel ders de almadığını, gazetelerin verdiği kitaplarla sınava hazırlandığını belirterek, "Bu başarımın genç nesillere örnek olmasını istiyorum. Azmettim, 46 yaşında üniversiteye girmek için tercih yapma hakkı kazandım. Gençler düzenli ve planlı çalışırsa üniversiteyi mutlaka kazanır" dedi.
MÜŞTERİLER DE MUTLU
Ceylan'ın işlettiği çay ocağının müdavimlerinden Mehmet Şükrü Acar da Musa Ceylan'ın nasıl çalıştığına tanık olduklarını söyledi. Acar, "Musa'nın başarısına tek kelimeyle azmin zaferi diyebilirim. Çok zor şartlar altında üniversiteyi kazandı. Ancak ülkemizde ne yazık ki üniversiteyi kazanmak bir şey ifade etmiyor. Sokaklar üniversite mezunlarıyla dolu. Devletimizin bu tür kişilere sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Birçok kişi aldığı bursla özel aracına benzin alırken, Musa gibi insanlar imkansızlıktan okuyamıyor. Devletin Musa gibi insanlara sahip çıkmasını ümit ediyorum" dedi.
ÖĞRETMENDEN KUTLAMA
Gazipaşalı rehber öğretmen Mustafa Şaşmaz, Musa Ceylan'ın bu puanla fakülteye girebileceğini söyledi. Üniversite sınavına giren öğrencilerden 700 bininin 4 yıllık üniversiteye giriş barajı olan 180 puanı geçemediğini belirten Şaşmaz, "Musa Bey kısıtlı imkanlar ve ilerlemiş yaşına rağmen birçok öğrencinin başaramadığı şeyi başarmış. Musa Bey aldığı bu puanla 4 yıllık çağdaş Türk dili ve edebiyatı, tarih veya coğrafya bölümlerine rahatlıkla yerleşebilir" dedi.

FOTOĞRAFLI